Home

Achtergrond 2 reacties

Veel besparing mogelijk bij beregening

Er kan nog veel water en brandstof worden bespaard bij het beregenen van gewassen.

Die boodschap had manager Chris van de Lindeloof van Aquaned op een demonstratie in Nagele van beregeningssystemen. Aquaned produceert sproeibomen en is de importeur van Irrifrance beregeningsinstallaties. "Een kanon heeft een druk nodig van 5,5 tot 6 bar. Een sproeiboom heeft genoeg aan 3 bar. De lagere druk bespaart brandstof. Daarnaast verdeelt een sproeiboom het water beter dan een kanon."

Van de Lindeloof merkt veel belangstelling bij akkerbouwers voor het pivotsysteem, een lange sproeiboom op wielen. "Een bedrijf dat 50 hectare vier keer per jaar beregent met 25 millimeter water, is per hectare 17,5 liter brandstof kwijt. Een pivot heeft daar slechts 7,5 liter voor nodig."

En variabele drukregeling bespaart water omdat de variatie in waterafgifte kleiner is dan bij een mechanische of elektronische snelheidsregeling, zegt Van de Lindeloof. "Ook kun je satellietkaarten van gewassen koppelen aan de beregeningsinstallatie. De kaarten geven de vochtigheid van de bodem aan. Het waterverbruik kan zo 30 procent omlaag."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Chris van de Lindeloof

  In het artikel staat inderdaad een fout, het verbruik per hectare met een haspel is namelijk 17,5 liter brandstof per keer beregenen. Dit komt neer op een brandstofverbruik van 8,5 liter/uur bij een capaciteit van 97 m3/uur en een werkdruk van 10,5 bar (efficiëntie pomp 77%). De redacteur heeft in dit artikel niet de ruimte gehad om de volledige berekening op te nemen en heeft maar een paar getallen uit mijn berekening overgenomen. In Groente en Fruit nummer 36 is een uitgebreide berekening opgenomen. Voor de volledige berekening kan er contact met mij opgenomen worden.
  Let wel, iedere situatie vraagt om een andere berekening, bij dit voorbeeld zijn wij uitgegaan van standaard omstandigheden met een nieuwe motor. Wij berekenen dit aan de hand van ons BesparingsCheck-programma. Hiermee kunnen wij voor ieder bedrijf afzonderlijk het brandstofverbruik berekenen.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Even rekenen: 50 x 25 mm x 4 = 50.000 m3 water. Capaciteit haspel 100 m3/uur => 500 uur bergenen. Er wordt gezegd dat dit 17,5 ltr brandstof per ha kost => 50 x 17,5 = totaal 875 ltr. verbruik : 500 uur = 1,75 ltr per uur.
  Kan hr v.d. Lindeloof mij ook zo'n pomp leveren die zo zuinig is ? Of hij heeft een nulletje vergeten of hij weet niet waar hij over praat. Gebeurt vaker met zelfbenoemde "experts".

Of registreer je om te kunnen reageren.