Home

Achtergrond 12 reacties

Van Vollenhoven: onteigenen voor natuur

Er moet een einde komen aan de vrijblijvendheid van natuuraanleg.

Ook voor de aanleg van natuur moet kunnen worden onteigend. Dit zegt professor mr. Pieter van Vollenhoven in zijn voorwoord van het jaarverslag 2008 van het Nationaal Groenfonds.

"Waar voor de aanleg van een weg onteigening een gangbare procedure is, is dit voor nieuwe natuur nog steeds taboe. Willen we de bestaande EHS plannen echt realiseren, dan moet er een einde komen aan de vrijblijvendheid ervan", aldus de echtgenoot van prinses Margriet. Volgens hem komt de EHS van 730.000 hectare in 2018 er niet als dat moet gebeuren op vrijwillige basis.

Van Vollenhoven roept ook op om het EHS-beleid eens goed tegen het licht te houden. Hij roept de natuurbescherming op om van de EHS 'een zaak te maken van ons allemaal'. "Vandaag de dag is de EHS van de politiek en van beleidsmakers, maar niet van het grote publiek." Van Vollenhoven wil graag dat de natuurbescherming samen met de landbouw de aanvoerdersband voor vernieuwing gaat dragen. Het EHS-beleid is van voor de eeuwwisseling en past volgens hem niet meer bij de huidige wensen van de samenleving.

Van Vollenhoven is voorzitter van de stichting Groenfonds. Dit fonds bundelt geldstromen en verzorgt de betalingen in het kader van natuurbeleid. De financieringsportefeuille nam in een jaar toe met 6,2 procent tot € 617 miljoen in 2008.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Leve de Republiek!

 • no-profile-image

  gert

  Wat moeten de mensen in Afrika dan gelukkig zijn met zoveel natuur en zo weinig landbouwgrond

 • no-profile-image

  Ome

  Er wordt niet eens actief geworven voor natuur. Boeren moeten zelf een aanvraag indienen, voor een prijs waar je nog geen andere landbouwgrond kunt kopen. Het is dan wel vreemd om meteen te gaan roepen dat er onteigend moet worden.

 • no-profile-image

  bertus

  pieter van vollehoven wordt momenteel met de titel proffessor aan gesproken, kan mij iemand vertellen waar deze oetlul is op gepromoveerd?

 • no-profile-image

  Boesje

  Als men voor de aanleg van de EHS hetzelfde wil betalen voor onze landbouwgrond dan dat men betaald voor infrastructurele werken of stadsuitbreiding dan zijn we zo klaar. Maar dat snapt Pieter toch ook wel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De hofnar van het koninklijk huis Pieter van Vollenhoven zegt; krijgen we de grond niet dan pakken we het wel . De normen en waarden van onze monarchie worden steeds duidelijker

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Prima kerel die van Vollenhoven maar ze hadden hem nooit uit het gips moeten halen. Het mag duidelijk zijn dat de landbouw in Nederland opgegeven is. Steden, infrastructuur, landschapsparken en de conferance van Paul van Vliet. Eerst in de ochtend rammelen met de emmers, om 10 uur nog een keer voor de laatkomers en koek happen voor O"Twello. Ja ja dat zijn mooie dingen voor de mensen.

 • no-profile-image

  gert

  waarom de kroondomeinen niet onteigenen ??met de jachtgronden

 • no-profile-image

  vijfvinkel

  Voor 1 ha EHS wordt elders in de wereld [b.v. zuidamerica] 5 tot 10 ha bos gekapt.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Laat Pieter maar eens het goede voorbeeld geven. Stichting Groenfonds eerst maar onteigenen voor natuur.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik zou zeggen laat Pieter allereerst bij zijn eigen familie beginnen; het landgoed De Horsten in Wassenaar en Voorschoten (circa 380 hectare), een domein bij Paleis Soestdijk met twee woningen, twee boerderijen en verpacht land (170 hectare), gronden te Wenum (bij Apeldoorn, 70 hectare) en de heidegronden Garderenseveld en Het Vosseveld.
  Als Pieter wil aansluiten bij de wensen van de samenleving mag hij het voorbeeld geven door alles te laten onteigenen ten behoeve van het groenfonds.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ter aanvulling even gegoogled op het groenfonds van Pieter van Vollenhoven.
  Onderstaand staan nota bene op de site van het groenfonds de effecten geschreven;
  "Bedrijfsverplaatsing uit de EHS
  Het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) staat hoog op de agenda’s van diverse overheden. De provincie koopt daarom via Dienst Landelijk Gebied (DLG) gronden én bedrijven op ten behoeve van natuuraanleg. Bij de doorstart van een bedrijf op een nieuwe locatie kunnen financiële problemen ontstaan. Nationaal Groenfonds ontwikkelde daarom een financiële faciliteit ter ondersteuning van bedrijfsverplaatsingen; de Nationaal Groenfonds EHS-Verplaatsingslening.
  Hoe werkt de bedrijfsverplaatsingsregeling?
  De verplaatsingsregeling werkt dankzij onze samenwerking met DLG. DLG koopt (een deel van) de nieuwe grond van het verplaatste bedrijf en verpacht die aan datzelfde bedrijf. Zo drukt de grondprijs minder op het resultaat van het verplaatste bedrijf. Nationaal Groenfonds zorgt voor de financiering van de grondaankoop.
  Voor wie?
  Voor DLG die de regeling uitvoert. Voor overheden en andere partijen die betrokken zijn bij de realisatie van de EHS: zij kunnen de betreffende bedrijven in de EHS over de verplaatsingsfaciliteit informeren. En voor deze bedrijven, die dankzij de regeling het hoofd boven water kunnen houden."
  Pieter bedankt, u kunt wel gaan. Dat zei jaren geleden André van Duin al, maar toen was het komisch bedoeld.......

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.