Home

Achtergrond 213 x bekeken

VS oogst heel veel soja en mais

De VS oogsten dit jaar een record hoeveelheid soja.

De maisoogst wordt de één na grootste ooit. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de prijzen voor soja en mais in de VS dit graanseizoen 2009/2010 zullen dalen, zodra de oogst op gang komt.

De USDA heeft nieuwe prognoses gepubliceerd over de wereldmarkt voor graan en oliehoudende zaden. Het maisareaal in de VS is dit jaar gegroeid. Bovendien blijft er door de gedaalde productie van bioethanol meer mais over van de oogst van vorig jaar.

De VS gaat dit jaar een recordhoeveelheid soja oogsten, verwacht de USDA. Ook dat komt door een groei van het areaal. De tarweproductie daalt doordat minder zomertarwe kon worden ingezaaid door hevige neerslag.

Wereldwijd wordt dit seizoen minder tarwe, meer soja en evenveel mais geoogst als vorig jaar, verwacht de USDA. Ten opzichte van de vorige prognose in juni heeft de USDA de productieverwachtingen voor dit seizoen van tarwe, soja en mais allemaal verhoogd.

Bij plantaardige olie verwacht de USDA voor de wereld een recordoogst van 423,4 miljoen ton. Vorig jaar was dat 394,6 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.