Home

Achtergrond 4 reacties

VN: Afrika mag geen slachtoffer zijn van "onze" crises

Afrika is het slachtoffer van een voedsel-, brandstof- en financiële crisis, die ze geen van allen zelf veroorzaakt heeft.

Dat stelt Supachai Panitchpakdi, de secretaris-generaal van VN-agentschap UNCTAD op een speciaal congres over de voedselvoorziening in Afrika.

"We moeten niet vergeten: Afrika is een onschuldige omstander. Ik ben bang dat ondanks veel aandacht en verschillende overlegrondes de impact op de Afrikaanse landbouw groot zal zijn", aldus de Thai.

Volgens Supachai hebben donoren in totaal voor 15,5 miljard euro aan toezeggingen gedaan, maar zijn tot nu toe slechts enkele miljarden overgemaakt. Hij roept landen op ondanks de recessie "tenminste gedane beloften na te komen."

Supachai zei dat Afrikaanse boeren behoefte hebben aan meststoffen en onderzoek naar speciale zaden. "We hebben een groene revolutie voor Afrika nodig, van hetzelfde soort als die heeft plaatsgevonden in Azië."

Chronisch honger

Statistieken wijzen uit dat een derde van alle Afrikanen, circa 300 miljoen mensen, momenteel chronisch honger lijden. Afrika was in 1988 nog een netto uitvoerder van voedsel. Zo’n 21 landen in Afrika zijn afhankelijk van voedselimporten.

"We kunnen het niet toestaan dat Afrikaanse boeren in de steek worden gelaten", aldus Akinwumi Adesina, vice-voorzitter van de Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA). De organisatie wordt gesteund door oud VN-leider Kofi Annan.

"In de laatste decennia zijn opbrengsten over de hele wereld gestaag gestegen, vooral in Azië en Latijns Amerika. In Afrika zijn opbrengsten gelijk gebleven, terwijl we vastzitten op een kwart van de opbrengst die elders wordt gerealiseerd."

De Franse hoogleraar Marcel Mazoyer van het Nationale landbouwinstituut Parijs-Grignon verklaart dat schommelende prijzen, hoewel niet nieuw, nu vooral voor keuterboeren in ontwikkelings hard aankomen.

Deze groep heeft geen machtspositie tegenover andere schakels in de ketens die hun marges op peil willen houden. Ze worden bovendien niet gesteund door exportsubsidies, zoals in veel rijke landen,

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Je mag de Afrikaanse boeren zoveel meststoffen en zaden geven als je wil , de productie kan daardoor misschien wel stijgen, maar dan daalt de voedselprijs(wat de VN wil) en heeft de boer nog altijd niets.
  En maar klagen dat iedereen wegloopt uit de landbouw!

 • no-profile-image

  (Arme) boer

  De boeren trekken altijd aan het kortste eind! In europa wordt ook niet voor niets actie gevoerd tegen de lage prijzen. Er zijn er toch weer velen die er grof aan verdienen. De boer hang aan de laatste mem!!! Wat er overschiet is voor hem! Daar waren in het verleden toch de cooperaties voor op gericht! Dit om de arme boeren een beter bestaan te geven! Maar wat blijkt, ze zijn hun hart verloren!!!!!! Dat is over de hele wereld het zelfde probleem. De boeren moeten ondernemen en die anderen graaien! Willen we het beter krijgen zullen de cooperaties grondig schoon geveegd moeten worden. En mensen met een hart in de besturen! Het moet afgelopen zijn met dat gegraai! Kostprijsdekkend noemen ze dat!!

 • no-profile-image

  gert

  Afrika is het slachtoffer van zijn eigen cultuur,honger en corruptie gaan hand in hand,de VN verstrekt gratis voedsel met als gevolg dat de lokale boeren het bijltje er bij neerleggen,waarom wordt er niks gezegd over Zimbabwe,waar de voedselproduktie om zeep is geholpen door de dictators die zich zelf verrijken en in splinternieuwe mercedessen rondrijden terwijl de bevolking honger heeft,Afrika is een bodemloze put waar je oneindig veel geld in kunt steken met weinig resultaat

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Nu is juist het probleem dat de voedselprijzen laag zijn. Omdat derde wereld landen grotendeels van landbouw afhankelijk zijn, hebben lage voedselprijzen veel meer impact op de economie dan in Nederland. Daarnaast is het voor derde wereld boeren lastig te concurreren met 'ons' omdat er importheffingen bestaan en de valutakoers tegen zit. Wanneer Nederlandse boeren vervolgens gaan roepen dat zij ook arm zijn, is wel een beetje overdreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.