Home

Achtergrond 251 x bekeken

VGB bezorgd over joint-venture FloraHolland en Landgard

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) heeft gemengde gevoelens bij de aangekondigde joint-venture tussen FloraHolland en Landgard.

De VGB vreest dat de handel leidt onder Landgard’s handelspoot.

VGB-voorzitter Herman de Boon zegt te begrijpen dat het laten voortbestaan van drie veilpunten in een straal van enkele kilometers onlogisch is. Aanbodsconcentratie is wat hem betreft niet het probleem. "De ketenkosten moeten omlaag. Wij willen toenemende efficiency ook zien vertaald in aan de handel in rekening gebrachte tarieven."

Landgard heeft echter ook een handelspoot. "Daarmee is zij een concurrent van haar eigen op de klok kopende klanten. Landgard heeft er nooit een geheim van gemaakt zich met handel bezig te houden. Wij zullen daarom kritisch naar een joint-venture kijken."

Het is niet de concurrentie die De Boon voor zijn leden vreest. "Daar zijn wij sterk mee geworden. Maar er moet wel sprake zijn van gelijke uitgangsposities. Bij Landgard vrezen we mogelijke eenzijdige subsidies en kruisbestuivingen binnen de organisatie in het voordeel van de handelspoot."

Of registreer je om te kunnen reageren.