Home

Achtergrond 309 x bekeken

Tot vier jaar cel voor fraudeurs spruitjeszaak

De rechtbank van Den Haag heeft de hoofdverdachte in de zogenaamde spruitjeszaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk.

De man was betrokken bij een fraude in de tuinbouw waarbij 77 miljoen euro was gemoeid. Hij was de spin in het web van de fraudezaak. Zijn twee belangrijkste handlangers zijn veroordeeld tot celstraffen van 36 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk, en 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Twee andere betrokkenen zijn veroordeeld tot een celstraf van het aantal dagen dat ze tot nu in voorarrest hebben gezeten. Zij hoeven niet langer de gevangenis in. De zoon van de hoofdfraudeur heeft een celstraf van 115 dagen, gelijk aan zijn voorarrest en een werkstraf van 240 uur gekregen.

De rechtbank achtte bij alle betrokkenen bewezen dat ze betrokken zijn geweest bij een criminele organisatie en dat ze geld hebben witgewassen. De zes mannen zijn van 2002 tot 2006 betrokken geweest bij grootschalige fraude in de tuinbouw met onder andere spruitjes, paprika en radijs. Daarbij is 77 miljoen euro aan de belasting onttrokken.

De zes waren tussenpersonen, veelal in de handel. Zij namen producten af van tuinders die zijn voor 85 procent zwart betaalden. Slechts de overige 15 procent werd opgegeven aan de belasting. De advocaten noemden de straffen buiten proportie en veel te hoog in vergelijking met de betrokken tuinders.

Bij de zaak zijn enkele tientallen tuinders betrokken. Tijdens de rechtszaak enkele weken geleden bleek dat tuinders een waarschuwing hebben gehad. Zij kunnen zich vrijwillig melden en alsnog de ontdoken belasting betalen. Daarnaast krijgen ze een geldboete. Wie zich niet meldt, loopt het risico alsnog vervolgd te worden.

De strafzaak tegen de zes fraudeurs ging niet om het terugvorderen van de 77 miljoen euro. Daarvoor moet een aparte procedure gevolgd worden. Waarschijnlijk wordt daar binnenkort een nieuwe zaak voor gestart.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.