Home

Achtergrond 1 reactie

Toenemende schade door ritnaalden in mais

Maistelers hebben in toenemende mate schade door ritnaalden.

De ritnaalden, larven van de kniptor, slaan toe in mais op gescheurd grasland en waarvan het zaaizaad niet is beschermd tegen de larven.

Als telers de ritnaalden eenmaal in de mais hebben is er niets meer aan te doen. De maisoogst is dan verloren, zegt ruwvoerspecialist Jan Hollander van Agrifirm. De larven doen zich eerst te goed aan de oude graszode, vervolgens beginnen ze aan de mais. "De planten vallen gewoon om. Het enige dat rest, is gras inzaaien."

Spuiten tegen ritnaalden is niet meer toegestaan. De enige bescherming is het zaaien van maiszaad dat is behandeld met middelen tegen ritnaalden, zoals Cruiser, zegt Hollander.

Steeds meer telers kopen behandeld zaad, signaleert hij. Dit aandeel groeide afgelopen jaar bij Agirfirm van 10 naar 20 procent. Behandeld zaad is duurder, maar dat is volgens hem niet de reden waarom telers het niet kopen. "Het scheelt zo’n 35 euro per hectare. Daarvoor zetten ze hun mais-oogst niet op het spel. Het is waarschijnlijk onwetendheid."

Eén reactie

  • no-profile-image

    maisteler

    Ook ontsmet zaad is geen garantie tegen ritnaalden. Ik heb mais gezaaid op gescheurd grasland, dus voor de zekerheid behandeld tegen ritnaalden. En toch een behoorlijke aantasting van ritnaalden!

Of registreer je om te kunnen reageren.