Home

Achtergrond

'Toenadering Rusland en EU over residudossier'

In het residu-overleg tussen Rusland en de Europese Unie is sprake van toenadering.

Dat signaleert handelskoepel Frugi Venta. "Over een aantal zaken zijn afspraken gemaakt, zoals de mrl (residuhoogte, red.)", zegt een woordvoerder. Deze week werd de mening van Frugi Venta gevraagd over een mogelijk nieuw Europees voorstel voor de procedures en controle bij uitvoer van groente en fruit naar Rusland. Die consultatie verliep via het ministerie van LNV. Het betrof het model dat Rusland al met Letland overeen kwam. "Daarin staan zaken vermeld als controle door het land zelf en monitoring die aan Rusland wordt gedaan." Frugi Venta denkt dat het die kant op zal gaan, gezien de overeenkomsten die Rusland al sloot met landen als Frankrijk en Turkije, maar zegt op een aantal punten terughoudend te zijn. Welke dat zijn, wil de koepel niet zeggen.

Verwacht wordt dat vandaag al de consultatie van de lidstaten wordt afgerond en dat het EU-voorstel mogelijk bij de Russen wordt ingediend. Daarmee voert de EU de onderhandelingen in een hoog tempo. "In het begin duurde het nog maanden voor een nieuw voorstel tot stand kwam. Nu gaat dat veel sneller. Je merkt dat de volgende stappen snel genomen worden naar de eindstreep."

Of registreer je om te kunnen reageren.