Home

Achtergrond 262 x bekeken 1 reactie

Toelating transgeen mais Monsanto in Noord-Amerika

Monsanto en Dow Agro­Sciences hebben voor de Verenigde Staten en Canada toelating verkregen voor SmartStax-zaaizaad.

Het betreft een genetisch gemodificeerde maisvariant waarbij acht genen zijn ingebouwd die de plant beschermen tegen insecten en herbiciden.

De overeenkomst betekent volgens analisten dat Monsanto en Dow ruim twee jaar voorsprong hebben op concurrent Pioneer Hi-bred. Dat bedrijf, onderdeel van Dupont de Nemours, krijgt naar verwachting pas rond die tijd toelating voor de concurrerende maisvariant AcreMax.

De variant die Monsanto en Dow op de markt brengen kent een 'gestapelde' resistentie. Insecten kunnen resistent worden voor de ingebouwde insecticide en onkruid kan resistent worden tegen de gebruikte herbicide Roundup. Daarom worden meerdere verschillende resistentiegenen ingebouwd zodat het gewas langer stand houdt.

Volgens de beide Amerikaanse firma’s kan de genetisch gemodificeerde variant boeren helpen 2 tot 4 procent hogere opbrengsten van het land te halen. Van de 35 miljoen hectare mais in de VS is 85 procent transgeen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rikje Maria Ruiter

    Als we gen-producten toelaten is dat werkelijk het begin van het einde......
    Rikje Maria Ruiter

Of registreer je om te kunnen reageren.