Home

Achtergrond 217 x bekeken

Toch twee maanden geen palingvisserij

Palingvissers mogen dit najaar twee maanden geen paling vangen.

Vanaf 2010 wordt er drie maanden, van 1 september tot 1 december geen paling gevangen. Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) dinsdag bekendgemaakt. Ze heeft 700.000 euro gereserveerd om de gevolgen van die maatregel te compenseren.

Verburg past het eerder opgestelde aalplan aan, nadat visserijbiologen aangaven dat alleen een forse vermindering van de visserij kan helpen bij het herstel van de palingstand. Onlangs zei Europees Commissaris Joe Borg al dat hij bedenkingen had bij het plan om de paling, een bedreigde soort, te beschermen. Hij sloot vangstbeperkende maatregelen niet uit.

Aanvankelijk wilde Verburg de palingvissers twee maanden niet laten vissen. De Tweede Kamer floot haar terug en bedong een vangstverbod van een maand, in oktober. De vissers zouden dan wel 157 ton schieraal uitzetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.