Home

Achtergrond

Terugkeer wisenten verloopt voorspoedig

De terugkeer van de wisenten in een een deel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een succes.

Sinds april 2007 werden er drie wisenten (Bison bonasus) in het Kraansvlak uitgezet. Een jaar later kwamen er nog drie bij. Doel is te bekijken of een grootschalige terugkeer mogelijk is. De proef duurt vijf jaar. Dat zeggen de twee onderzoekers in het tijdschrift Zoogdier.

De eerste resultaten tonen aan dat ze goed doen in hun nieuwe omgeving. In het gebied lopen ook Schotse hooglanders en koninkspaarden rond.

De wisenten zijn gezond en hebben zich snel aangepast aan hun nieuwe omgeving. Vier van hen hebben een GPS-GSM zender. Om die manier kan in in de gaten worden gehouden waar de beesten rondlopen en wat ze verder doen. Wandelaars hebben geen last van de wisenten. Ze gedragen zich niet agressief tegen hen.

In het begin liepen ze alleen rond in het bos. Nu lopen ze ook in de duinvalleien. In het najaar en de winter lopen ze soms in het bos, waarschijnlijk om eikels te zoeken, maar ze grazen ook. Ze worden niet bijgevoederd. In het onderzoek wordt nadrukkelijk gekeken wat de komst van de wisenten betekent voor flora en fauna.

De wisenten die nu rondlopen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland komen uit Polen. De wisent is het grootste nog levende landzoogdier op het Europese continent en kwam oorspronkelijk voor van Noord-Spanje tot Zuid-Zweden en van Nederland tot de Kaukasus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.