Home

Achtergrond 197 x bekeken

Syngenta: netto-omzet en winst dalen 9 procent

De omzet en winst van Syngenta is het afgelopen halfjaar 9 procent gedaald tot respectievelijk 4,7 miljard en 1,4 miljard euro.

De resultaten van de Zwitserse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen vallen analisten tegen. Syngenta meldt dat de verkochte volumes zijn gedaald maar konden worden goedgemaakt door de prijzen te verhogen. De cijfers staan volgens bestuursvoorzitter Mike Mack vooral onder druk doordat de dollar in waarde is gedaald. Voor de komende periode ziet Mack geen kans prijzen verder te verhogen.

Het in Bazel gevestigde bedrijf verkocht 1 procent meer aan gewasbeschermingsmiddelen. De omzet kwam uit op 3,5 miljard euro. Met name de verkoop van herbiciden als Reglone en Touchdown verloopt volgens Mack goed.

De omzet in zaden steeg met 7 procent tot 1,2 miljard euro. In Zuid-Amerika verloopt de afzet moeilijker omdat in Argentinië droogte boeren parten speelt en in Zuid Brazilië boeren maar moeizaam aan krediet kunnen komen omdat banken minder risico accepteren.

De verkoop in Azië groeit volgens Syngenta omdat de landbouweconomie hier beter bestand lijkt tegen de crisis. Voor het komende halfjaar hoopt Syngenta bedrijven aan te kunnen kopen, maar Mack zei dat op dit moment geen gesprekken lopen.

Bankanalisten beoordelen de cijfers als matig. Eerder rapporteerde concurrent Pioneer Hi-bred, onderdeel van Dupont de Nemours. Pioneer H-Bred breidde haar marktaandeel in Noord-Amerika uit en kijkt terug op een 21 procent hogere omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.