Home

Achtergrond 4 reacties

Supermarkten stunten met goedkope groente

De prijsmalaise in de tuinbouw is steeds meer terug te zien in de winkelschappen. Supermarkten houden acties met groente die wat betreft prijs flink onder druk staan.

Uit een overzicht van supermarktacties van het Productschap Tuinbouw blijkt dat vooral met slasoorten wordt gestunt. Zo biedt Dekamarkt een krop ijsbergsla voor 39 cent aan. Supermarkt Golff vraagt 1 euro voor een zak gesneden ijsbergsla van 200 gram, terwijl de normale verkoopprijs € 1,69 bedraagt.

Ook groente als spinazie, witlof en courgette en tomaten worden tegen lage prijzen aangeboden. 500 gram witlof kost bij Bonimarkt en Nettorama 49 cent. De aanbiedingen voor vers fruit betreffen vooral bananen, meloen, perziken, nectarines en kiwi’s.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard brouckx

  boerke toch,
  dat is wat je vooral moet doen iedereen terug alleen de markt op en vooral goedkoper aanbieden dan de buur. Dat zal natuurlijk het selectieproces versnellen en op korte tijd de sector saneren. en dan is het misschien toch nog een goed voorstel.
  Mijn visie is echter een andere en sluit sterker aan bij de mening van Plop

 • no-profile-image

  boerke

  Niks nieuws, eigenlijk zelfs wel logisch en maar goed ook voor de marktwerking, dan wordt er misschien meer van de goedkope produkten gekocht en is de consumptie daarvan misschien wat hoger. De oorzaak ligt in overaanbod en tussenhandel die voor elke prijs zaken willen doen als er maar omzet is. En met tussenhandel bedoel ik ook de kooperatieve veilingen. Deze zijn en hebben geen marktmacht tegen de inkopers van de grote retailers. Het heft moet door de producenten (telers) in handen worden genomen. En dat gaat vanzelf gebeuren door de paar die overblijven!

 • no-profile-image

  Plop

  een foutje boerke. Bij landbouwprodukten is er slechts een geringe relatie tussen vraag en prijs. Met andere woorden: mensen gaan niet meer eten als de prijs laag is. Slechts een geringe verschuiving in voedselpakket valt te zien. De markt neemt een eventueel overaanbod daardoor nog slechter op, waardoor de in jouw bewoordingen gelukkige overblijvers het zeker ook niet zullen redden. Marktmacht en aanbodbeheersing vanuit sterke telersverenigingen is het enige wat kan werken.

 • joannes

  Wanneer verdiept de redactie zich eens in het Supermarkt process? Ik denk dat er best wel een Supermarkt organisatie is die uit kan leggen hoe verkoopprijzen zijn op gebouwd tov inkoopprijzen! Daarnaast zullen ook nog seizoens volumes een rol spelen zowel in de vraag als het aanbod. Maar om populair een opzetje te schrijven om de tuinders over Supermarkten te laten praten draagt niet veel bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.