Home

Achtergrond 3 reacties

Stimuleer onderzoek naar alg en koolzaad

De CO2-winst van eerste generatie biobrandstof staat in geen verhouding tot de stijgende voedselprijzen en druk op de bossen. HAS-studenten willen meer inzet op de derde generatie.

door Eefke van der Zwalum ( eerstejaars student Dier- en Veehouderij ) en andere eerstejaars studenten HAS Den Bosch

De enorme prijsstijgingen van grondstoffen hangen samen met de wereldwijd groeiende vraag naar biobrandstoffen en voedsel en met mislukte oogsten. De afgelopen jaren steeg de voedselprijs 60 procent.

Gewassen voor de productie van biobrandstof, zoals palmolie, sojabonen en cassave, groeien het beste in tropische gebieden. De regenwouden worden platgebrand en gekapt om plaats te maken, waardoor weer minder kooldioxide opgeslagen kan worden.
Bij biomassaverwerking komen tevens schadelijke stoffen vrij. De wereldwijde productie van biobrandstoffen is de afgelopen tien jaar onstuimig gegroeid.

Nu de duurzaamheid van de eerste generatie biobrandstoffen tegenvalt, is het wachten op de tweede en volgende generaties. De tweede generatie heeft als voordeel dat de reductie van koolstofdioxide groter en de productie per hectare hoger is. De productie is echter niet groot genoeg om Nederland zelfvoorzienend te maken.

Het wachten is op de derde generatie biobrandstoffen. Een voorbeeld hiervan zijn algen. Met de algenteelt kan Nederland zelfvoorzienend worden. Het gebruik van algen heeft als voordeel dat het geen voedselgewas is.

In de agrarische sector kunnen koolzaad en algen aantrekkelijke teelten zijn. Bij het omzetten van deze gewassen in biodiesel blijft een product over waar perskoek van gemaakt kan worden. Ook de productie van biobrandstof uit de cellulosevezels kan een kans zijn voor de ondernemer. Hierbij gaat het om de niet-eetbare vrucht van een plant.

Voor slachterijen en vleesverwerkers biedt de productie van biobrandstof ook kansen. Zo kan van dierlijk vet biobrandstof gemaakt worden.

Er zal een vervanging moeten komen voor fossiele brandstoffen. De derde generatie biobrandstoffen zou niet nadelig zijn voor het milieu en de voedselproductie en heeft meer dan genoeg opbrengst. Het advies is dan ook meer stimulans en subsidie voor onderzoek naar de derde generatie biobrandstof.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirkjente

  ook voor algenteelt heb je landbouwgrond nodig, dus indirekt toch een concurrent voor voedsel-produktie.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  De duurzaamheid van SOMMIGE bio brandstoffen valt tegen.
  Maar de energieballans van sommige windmolens en zonnepanelen is ook negatief.
  Is wind en zonneernergie daarom slecht?
  Ook hier weer die reflex dat voedselprijzen niet zouden mogen stijgen.
  ' de afgelopen jaren steeg de voedselprijs met 60 %' dat is een halve waarheid( en dat zijn de gevaarlijkste leugens) want de afgelopen 50 jaar is de voedselprijs gedaald met factor 10.
  Het grootste voordeel van bio-brandstoffen eerste generatie ,is dat ze feitelijk een voedselvoorraad zijn die ten allen tijde kan aangesproken worden.

 • no-profile-image

  n.karsten

  als de prijzen zo gestegen zijn waarom is het in de agrarische sector dan kom en kwel er is bijna niemand die wat verdiend

Of registreer je om te kunnen reageren.