Home

Achtergrond 227 x bekeken

Stichting Vierdaagse niet angstig voor Mexicaanse griep

De organisatie van de Vierdaagse in Nijmegen ligt nog niet wakker van de Mexicaanse griep.

Er zijn geen dozen vol mondkapjes ingeslagen en de 45.000 deelnemers worden niet geïnformeerd over voorzorgsmaatregelen. ”De Vierdaagse gaat gewoon door over drie weken. We willen geen paniek zaaien door mensen bij voorbaat te waarschuwen voor de griep”, aldus de woordvoerder van de Stichting Vierdaagse.

De organisatie voert regelmatig overleg met het RIVM, de GGD en de gemeente Nijmegen over een eventuele uitbraak van het Nieuwe Influenza A (H1N1) virus. ”We nemen pas maatregelen als er ook daadwerkelijk aanleiding toe is. Dat zullen we moeten zien tijdens de Vierdaagse”, zegt de woordvoerder.

Viroloog Ab Osterhaus maakt zich wel zorgen om de grote evenementen deze zomer. ”De Vierdaagse is een buitenevenement waardoor verspreiding van het virus klein is. Toch is het zeker mogelijk dat er verspreiding plaatsvindt bij zo’n groot evenement. Mensen die ziek zijn moeten zeker niet gaan wandelen, maar als organisatie kom je er natuurlijk nooit van tevoren achter of er besmette mensen meelopen.”
De Stichting Vierdaagse hoopt op voorzichtigheid met uitspraken over de Mexicaanse griep. ”We krijgen erg veel telefoontjes van verontruste wandelaars. Het werpt vragen op, terwijl er nu niets aan de hand is”, meent de woordvoerder.

45.000 wandelaars

De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf is eindverantwoordelijk voor de publieke veiligheid, waaronder ook de publieke gezondheid valt. De gemeente houdt de ontwikkelingen rond de Mexicaanse griep daarom nauwlettend in de gaten, aldus een woordvoerder donderdag. ”Er is nu geen aanleiding om de Vierdaagse te annuleren of bepaalde groepen deelnemers uit te sluiten.”

Aan de 93ste Vierdaagse van 21 tot 24 juli doen 45.000 wandelaars uit de hele wereld mee. Het wandelevenement trekt elk jaar mensen van tientallen nationaliteiten. De Nijmeegse Vierdaagsefeesten trekken nog eens circa anderhalf miljoen bezoekers naar de stad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.