Home

Achtergrond 6 reacties

Steegro: vaste melkprijs op termijn mogelijk

Steegro biedt veehouders op termijn de mogelijkheid om de melkprijs voor een bepaalde periode vast te zetten.

Dat stelt Henk van de Steege van Steegro Dairy in een interview met Boerderij over de overname van de melkhandelsactiviteiten van Vrebamel.

Volgens Van de Steege kunnen veehouders op dit moment de prijs ook al vastleggen, maar is dit nog niet mogelijk voor een voor boeren aanvaardbare prijs. “Voor 22 á 23 cent gaat natuurlijk geen boer zich vastleggen. Maar als de markt weer aantrekt, is er op termijn zeker ruimte voor dat soort contracten. Op een vrije markt kun je een boer niet verplichten al zijn melk aan een afnemer te leveren. Andersom moet een verwerker zich ook afvragen in hoeverre hij er baat bij heeft álle melk af te nemen. Tegen die achtergrond zie ik voor ons een rol weggelegd waarbij het mogelijk moet zijn melkprijsafspraken voor een bepaalde periode te maken.’’

Hoewel Steegro een paar honderd miljoen liter melk van een paar honderd veehouders overneemt, blijft het bedrijf volgens Van de Steege een kleine speler in de markt. “We werden tegen elkaar uitgespeeld. Bij een tekort aan melk is dat geen probleem. In een periode waarin het wat minder gaat zoals nu heb je daar last van. Nu Vrebamel en Steegro Dairy samengaan, zijn we nagenoeg de enige aanbieder op de vrije markt.’’

Zie ook:
Melkhandel Vrebamel naar Steegro
Van Bakel: meer kans op betere melkprijs

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  alex

  jammer dat niemand een melktermijnmarkt zag zitten. Dit was de perfecte tijd geweest voor echte ondernemers die een termijnmarkt op de juiste waarde in kunnen schatten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Weer een tussenschakel erbij en een stuk van de koek eraf. De melkveehouder melkt straks niet meer, maar wordt op termijn zelf (nog meer) gemolken.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Dat is goed nieuws!!! Dan kunnen we eindelijk een goede prijs voor onze melk krijgen.Wij zijn veel slimmer dan onze afnemers. Tenslotte wie kent de term boerenslimheid nou niet....voor 23 euri cent schrijf ik direct in.

 • no-profile-image

  Patrick

  Lekker artikel dit, "op termijn mogelijk", dit zijn op zich leuke ideeën die uit de puinhopen van de financiële geschiedenis komen.
  Toch kan het alleen als in, het stukje wat Van Steege uitlegt in het 2e gedeelte doorgevoerd is, maar dan juist ook weer niet nodig is, het vastzetten van een prijs bedoel ik dan. Kort door de bocht is er nu dus gewoon geen middel om productie beperking te behalen bij alle Europese en Nederlandse boeren. Wat zeg ik, men is niet in staat om aan productiebeperking te doen als de vraag bikkelhard uitvalt. Mmmm, 50 jaar lang mooie politieke woorden, subsidie regelingen, en produceren en produceren, en overschot dumpen in Afrika en zeggen dat dat ontwikkelingshulp is, is dus het resultaat van 50 jaar wijsneuzen uit de VVD en nep C`s in de CDA, LTO en elke belangenbehartiger, is dat niemand daar heeft over nagedacht???
  Als ik CBL Marc Jansen was zou ik zeggen, niemand maar dan ook niemand heeft het recht om een hogere prijs te eisen bij de supermarkt, als ze hun eigen volumes van aanbod niet kunnen regelen.
  Voor dit punt sta ik aan de kant van CBL Marc. Wel staat er nog een vraag aan Marc Jansen, CBL, open, Marc, wat zijn de marges van bilologische producten in de supermarkt? Zijn de marges hoger als gangbaar? Zijn ze gekoppelt aan gangbaar? Marc zeg het ons, please... En verlaag de marges op biologische producten zo snel mogelijk, maak reclame voor deze producten en draagvlak voor elke supermarkt zal stijgen. Steun een pan dat boeren om laat schakelen van gangbaar naar biologisch. Je helpt ook nog mee om volledig criminele producten als gentech mais en soja niet in de menselijke voedselketen te brengen. Marc je zult een held zijn, kom op!!!

 • no-profile-image

  benny

  eindelijk met beide benen op de grond

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou nou Patrick, ik wil als tegenhanger de vergelijking met de autoindustrie wel maken. Een activiteit met veel grotere en meer vervuilende gevolgen; CO2 en stikstof uitstoot, olievervuiling, afbraak van natuur door aanleg infra en ga zo maar even door. En ze weten zo goed de productie aan te passen aan de vraag. Huppa, de werknemers in (deeltijd) ww. Puur belastinggeld en dus verkapte subsidie. En in plaats van de verkoop van fietsen te stimuleren krijg je zelfs een slooppremie als je een nieuwe auto koopt, weer belastinggeld. En om de fabrieken in stand te houden miljarden overheidssteun. Miljarden overheidssteun voor vervuilende activiteiten waarvoor de landbouw de noodzakelijke natuurcompensatie moet leveren tegen een aalmoes. Ik kan zo nog wel even doorgaan Patrick, maar zolang ik mijn koeien niet in deeltijd ww bij het gemeentehuis in de wei kan laten lopen, heb ik niet veel mogelijkheden de productie aan te passen zonder financieel niet kopje onder te gaan. Of het zou moeten zijn dat we als sectoren miljarden overheidsteun krijgen om de bedrijven in stand te kunnen houden zonder te produceren.
  Misschien is dit verhaal iets te kort door de bocht, maar dat vind ik van jouw verhaal ook wel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.