Home

Achtergrond 197 x bekeken

Stap vooruit in bemiddeling Veenweidepact

Er is een stap vooruit gezet in de bemiddeling tussen de Strategiegroep Veenweidepact Krimpenerwaard, LTO Noord en AJK Krimpenerwaard.

Er is gesproken over voorwaarden waarbij LTO en AJK weer deel willen nemen aan het Veenweidepact.

In het Veenweidepact wordt 2.450 hectare landbouwgrond omgezet in natuur. Vorig jaar mei stapten LTO Noord en AJK Krimpenerwaard uit het Veenweidepact door het dalende vertrouwen in het aankoop- en verplaatsingsbeleid van de overheid. De landbouworganisaties vonden dat de toegezegde actieve aankoop van landbouwgrond op basis van schadeloosstelling te moeizaam verliep.

Uitkomst van het bemiddelingsgesprek is dat er naast de aanleg van de nieuwe natuur ook gekeken wordt naar het versterken van de landbouwstructuur. Vonk Noordegraaf, voorzitter van LTO Noord afdeling Krimpenerwaard, is blij dat nu gezamenlijk wordt erkend dat het pact gelijkwaardige doelen heeft. "Wij denken Krimpenerwaard breed en hebben ondanks de opschorting laten zien dat we constructief meewerken. De agrarische doelen moeten dan wel een zelfde prioriteit krijgen als natuur".

Begin oktober spreken de partijen elkaar weer. Voor de kerst moet duidelijk zijn of LTO Noord en AJK voldoende vertrouwen hebben om weer deel te nemen aan het Veenweidepact Krimpenerwaard.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.