Home

Achtergrond 432 x bekeken 3 reacties

'Soja in september duurder door importproblemen'

De veevoerindustrie vreest dat importsoja van september tot maart duur wordt.

De in deze periode cruciale import uit de VS komt vanwege de nultolerantie voor niet toegelaten transgene grondstoffen in gevaar. Onlangs zijn in een partij sojameel in de Duitse deelstaat Nedersaksen sporen van een niet toegelaten transgene maisvariant van Monsanto gevonden. Het betreft bijna niet door Noord-Amerikaanse leveranciers te vermijden vervuiling met wijdverbreide transgene maisvarianten als Mon88017 en MIR604.

Experts uit de EU konden tot nu toe geen akkoord bereiken over het toelaten van import. Pas na de zomer vindt nieuw overleg op hoger niveau plaats. ”Wanneer Europa de nultolerantie niet loslaat of versoepelt, vrezen we dat een hoge sojaprijs de kostprijs voor veevoer omhoog stuwt” zegt directeur communicatie Jurgen Pullens van Nutreco. ”Of dat de veevoerprijs hoger maakt of de fabrieken marge inleveren is afwachten.”

Cefetra importeert jaarlijks zo’n 5,5 miljoen ton soja waarvan een deel voor de aandeelhouders ForFarmers, Agrifirm en Rijnvallei. Handelaar Jasper van der Kloof: ”Granen, raapschroot en zonneschroot kunnen soja deels vervangen als eiwitbron. ”Voor bepaald voer, zoals voor pluimvee, is echter hoogwaardig eiwit nodig.”

Alternatieve soja moet uit Zuid-Amerika komen. Het aanbod uit Argentinië en Brazilië is klein. In Argentinië zorgt droogte voor een lage oogst en Brazilië voert de meeste soja al uit naar China.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  northwest

  Vechten jullie maar lekker door, dan blijven de voerkosten voor ons mooi laag

 • no-profile-image

  Han

  Het lijkt er op dat we ter wille van de centen, de transgene vervuiling van ons milieu gaan toestaan en verergeren. De smoes dat niet vervuilde soja of mis niet of moeilijk te krijgen is betekent dus dat we zonder transgeen te zaaien toch vermenging hebben. Of zijn de US boeren zover in de tang van de Monsanto 's geraakt dat ze niet anders meer kunnen dan Transgene soorten zaaien. Ik zie de oplossing dan ook alleen in het produceren van vrije soorten in landen die mordicus tegen transgeen zijn en daar je afname contracten mee maken. Dwing de US boeren om weer terug te keren van het ingeslagen pad, dat niet de boer en niet het milieu helpt maar alleen de chemische industrie lijkt te helpen. Zie de winst cijfers van de Monsanto's en vergelijk die met de winst cijfers van de boeren van de afgelopen 20 jaar.

 • no-profile-image

  gert

  De EU wil geen transgene mais of soya,ze voeren straks wel vlees in van dieren die gevoerd zijn met transgene mais of soya,dan kijken ze alleen maar naar de prijs,de burger moet wel goedkoop eten

Of registreer je om te kunnen reageren.