Home

Achtergrond 1 reactie

Snijmaissilage als strooisel vermindert uitstoot stof

Met het juiste strooiselmateriaal kunnen vleeskuikenhouders de emissie van fijnstof en ammoniak beperken.

Het gebruik van snijmaissilage geeft de beste resultaten. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG).

De fijnstofemissie bij dit strooisel was even hoog als bij tarwe- en koolzaadstro, maar lager dan bij houtkrullen. De onderzoekers zagen ten opzichte van houtkrullen een 19 procent lagere uitstoot. Dit gaat dan overigens alleen over kleine stofdeeltjes, de zogeheten PM 2,5-emissie. De PM10-emissie, uitstoot van grotere stofdeeltjes, was bij alle strooisels gelijk.

Met betrekking tot ammoniakuitstoot scoorde snijmaissilage verreweg het beste van alle strooiselmaterialen. De emissie was
49 procent lager dan de ammoniakuitstoot bij houtkrullen en respectievelijk 58 en 53 procent lager dan bij tarwe- en koolzaadstro. De uitstoot bij houtkrullen en stro was vrijwel hetzelfde. Op de technische resultaten had de strooiselkeuze geen effect. Wel zijn de energiekosten bij snijmaissilage hoger omdat de stal eerder moet worden opgewarmd.

Het onderzoek is onderdeel van een breder onderzoek naar fijnstof in pluimveestallen. Eerder bleek al dat het lichtschema geen effect heeft. Andere onderzoeken richten zich op een oliefilm, ionisatie, luchtwassers of een droogtunnel.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pluimveehouder

    49% emissie reductie van amoniak in pluimveestallen, door het gebruik van maissilage als strooisel????? Groen-label dus. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Mais eerst als strooisel gebruiken, vervolgens de mest in de vergister ipv de mais direkt te vergisten. Een goed perspectief voor vergisters die voor de warmte nog geen doel hebben: ga de mais drogen, verhuur de mais als strooisel en haal het weer als mest op. Met een redelijke vergoeding een win win situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.