Home

Achtergrond

Smartengeld Van der Staay in Laurus-zaak

Dammis van der Staay, aandeelhouder van groentehandelsbedrijf Staay Food Group heeft van het Gerechtshof in Den Haag een claim van enkele tonnen toegekend gekregen na een onterechte veroordeling wegens omkoping van een Laurus-directielid in 2001.

Volgens advocaat Frank van Ardenne van kantoor Borsboom en Hamm is dit een duidelijke rehabilitatie van de groentehandelaar. "De hoogte van het bedrag is ongebruikelijk. Het hof geeft te kennen dat dit een ernstige kwestie wordt gevonden. Dit is een duidelijk signaal."

In 2006 kreeg Van der Staay nog een taakstraf en geldboete opgelegd. Hij zou de toenmalige Konmar-baas Peter Stuijts een BMW Z3 cadeau hebben gedaan. In hoger beroep in 2008 werd de handelaar echter vrijgesproken. Staay Food Group bracht toen een persbericht uit waarin het een oud-directielid van The Greenery betichtte van omkoping van getuigen.

Volgens Van Ardenne staat Staay nog steeds achter de beschuldiging. Er is door justitie echter geen zaak gemaakt van de beschuldigingen aan het adres van Van den Heuvel. "De Fiod zat in het proces in een tunnelvisie. Men heeft dat aspect nooit interessant gevonden." Van der Staay deed ook nooit aangifte.

Volgens Van der Staay heeft Staay Food Group geen hinder meer van de zaak. In 2006 trad Dammis van der Staay terug uit de directie, maar is sinds de vrijspraak in 2008 weer volledig actief. "Ik ben twee dagen thuis geweest, maar mijn vrouw stuurde me weg. Ik ben maar weer in Barendrecht gaan zitten."

Aanvankelijk kostte het rumoer Staay Food Group omzet. Zo zegde Laurus het contract op. The Greenery was ook hofleverancier van Laurus. Of Staay Food Group nu zaken doet met Super de Boer wil de advocaat niet zeggen in deze fase. Opmerkelijk in deze zaak is dat Stuijts voor dezelfde zaak niet in hoger beroep ging en wel de veroordeling houdt.

Of registreer je om te kunnen reageren.