Home

Achtergrond 171 x bekeken

Sligro houdt zich staande in recessie

Groothandel en supermarktconcern Sligro Food Group heeft goed stand weten te houden in de recessie. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar in lijn met de verwachtingen van analisten gepresteert.

Het bedrijf onthield zich echter wederom van het geven van een concrete financiële verwachting voor de rest van het jaar.

De omzet kwam uit op 1,086 miljard euro tegen 1,07 miljard euro in de eerste zes maanden van 2008. Het bedrijfsresultaat bedroeg 36 miljoen euro, 13,2 procent minder dan een jaar eerder. Onder de streep hield Sligro 27 miljoen euro over tegen 29 miljoen euro in 2008. De lagere winst is volgens Sligro geheel te wijten aan minder incidentele boekresultaten.

Sligro verwacht voor de rest van het jaar dat de marktgroei in zowel de groothandelbranche als de supermarktbranche zal afnemen. Het concern verwacht echter dat de groothandelstak meer omzet zal behalen in de tweede helft van 2009 dan een jaar eerder.

De groothandelstak zag de omzet stijgen van 699 tot 724 miljoen euro in de eerste zes maanden. De supermarkttak verloor omzet, maar had minder winkels. De autonome groei, de groei in verkopen zonder effecten van aankopen, bedroeg 4,1 procent tegen 8,3 procent een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat van de supermarkten was 1 miljoen euro negatief, tegen 3 miljoen in de plus vorig jaar. Analisten gingen er al vanuit dat de marges bij de supermarkten onder druk zouden staan. De concurrentie is als gevolg van de recessie hevig.

Volgens Sligro blijft desondanks de markt goed op peil. Het aantal bezoeken aan een EM-Té of Golff-winkel neemt toe en de aandacht voor acties en eigen merken is groter.

Het concern voert een reorganisatie door van de supermarkttak waarbij de twee formules onder de vlag van EM-Té verder gaan. Vijftien winkels van de in totaal 53 Golff-vestigingen zullen de overstap niet maken. De reorganisatie van de supermarkttak moet leiden tot een winstmarge van 3 tot 3,5 procent en tot een 15 miljoen eur hoger bedrijfsresultaat in 2011 voor de divisie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.