Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

'Slecht onderzoek Efsa naar gentech-maïs'

Het advies dat de Europese voedselveligheidsorganisatie Efsa eind juni gaf over de veiligheid van gentech-mais van Monsanto, het enige voor teelt in Europa toegelaten gentechgewas, schiet volgens een rapport van Greenpeace en Friends of the Earth ernstig tekort.

Volgens het rapport negeert Efsa onderzoek of redeneert onderzoek weg, waarin wordt aangetoond dat de insecticide die de mais produceert tot schade kan leiden voor Europese vlinders en andere insecten. Ook zou Efsa refereren aan studies die totaal verschillende GGO's beoordelen en deze gebruiken als onderbouwing voor de veronderstelde veiligheid van Mon810.

Als het aan Efsa ligt kan de toelating van Mon810 met tien jaar worden verlengd. De voedselveiligheidsorganisatie concludeert geen aanleiding te zien de teelt of verwerking van de mais te verbieden

Greenpeace wil dat de Europese Commissie het Efsa-advies verwerpt, de teelt van Mon810 verbiedt en op zoek gaat naar een andere autoriteit die wel in staat is om onbevooroordeeld en op basis van wetenschap te adviseren aan beleidsmakers.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Naar mijn idee moet de teolating van Mon810 niet verlengd worden maar ingetrokken. Deze GGO is zowel resistent tegen Glyfosaat als tegen insecten. Het eerste betekent dat de glyfosat onschadelijk wordt gemaakt in de plant, maar of het daarmee onschadelijk is voor het milieu weet niemand. De resistentie tegen insecten wil niets anders zeggen dan dat er een insecten gif wordt geproduceerd door de plant. Dit gif bestaat uit een eiwit die via omzetting in de plant dodelijk wordt. Er is bij proeven mer muizen gebleken dat ze bij inname van deze mais een afwijkend gehalte aan witte bloedlichaampjes kregen bij de darmen en op andere plaatsen in het licham waar deze worden uitgefilterd. Dit duidt op een verhoogde activiteit van het lichaam om schadelijke stoffen te verwijderen. Verder bleken de nazaten van deze muizen,die nog steeds gevoerd weren met Monsanto810 mais kleinere nieren te hebben dan de controle groep die normale mais kreeg van het basis ras waar Monsanto810 vanaf stamt. ik vraag me dan ook af wat er gebeurd als onze landbouwhuisdieren deze mais krijgen voorgezet en wat uit eindelijk de gevolgen zijn voor de mens als eindgebruiker in de voedselketen. Hierna is geen onderzoek gedaan, kost te veel en komt vermoedelijk verkeerd uit. Er worden dus alleen deel onderzoekjes gedaan, die geen ernstige schade aantonen. Voor de insecten resistentei geldt nog het feit dat niet alle planten dezelfde concentratie gif maken, dus wat nu als er enkele gasten overblijven en een resistente stam gaan vormen? /moeten we dan toch weer naar de "fles" grijpen met verzwaarde dosis of maken we en nieuwe resistente mais soort? Ik ben van mening dat we bezig zijn met korte termijn oplossingen die ons alleen maar verder van huis brengen en zeker voor de boer en consument niet goedkoper zullen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.