Home

Achtergrond

Sector wil nieuwe berekening gastarieven in bezwaar NMa

Het Productschap Tuinbouw (PT) en LTO Noord Glaskracht tekenen beroep aan tegen de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de tarieven van GasTerra.

In het onderzoek blijken grote fouten gemaakt te zijn. Glaskracht stelt dat er twijfels zijn over de NMa-prijsberekening.

De officiële uitspraak van de NMa in de klacht van het PT en Glaskracht dateert van 26 juni. Beide partijen zullen voor 6 augustus beroep aantekenen, laat voorzitter Nico van Ruiten van Glaskracht weten. Daarmee lijkt de zaak, die dateert uit 2006, opnieuw een langdurig gevolg te krijgen.

Dat de NMa concludeert dat GasTerra geen misbruik maakt van de positie op de markt was geen verrassing. Eind 2008 bracht de NMa al een rapport naar buiten over de rol van GasTerra. De sector had toen al veel bezwaar tegen het onderzoek.

Volgens Glaskracht zijn er twijfels over de berekeningswijze van de prijzen voor groot- en kleingebruikers, zodat een herhaling van het onderzoek nodig is. Die twijfels zijn terug te herleiden naar de uitspraak.

Herzien

Uit de dertien pagina's tellende uitspraak blijkt dat het rapport van eind 2008 is herzien. GasTerra meldde zelf begin dit jaar in 2008 niet de juiste prijzen te hebben doorgegeven voor de prijzen voor kleinverbruikers.

Op verzoek van de NMa onderzocht accountant KPMG de nieuwe GasTerraprijzen waaruit een lagere prijs voor kleinverbruikers zou blijken. Ook onderzoeksbureau Frontier Economics bleek een foutieve prijs voor de tarieven voor grootverbruikers te hebben gemaakt.

Uit de definitieve uitspraak van de NMa blijkt het prijsniveau voor groot- en kleinverbruikers in de onderzochte periode 2001 tot 2007 regelmatig boven de verwachte prijs, maar de NMa noemt dat percentage van 4 tot 6 procent en soms hoger beperkt. De klacht over het onderscheid voor tarieven voor klein- en grootverbruikers onderzocht de NMa niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.