Home

Achtergrond 268 x bekeken 2 reacties

Scrapiefokkerij loopt tegen grens op

Bij het melkschaap en de zwartbles heeft het fokprogramma voor scrapieresistentie de grenzen van de mogelijkheden bereikt.

Bij beide rassen loopt de inteelt de laatste jaren weer op en zit tegen de gevarenzone aan, concluderen onderzoekers van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR.

De onderzoekers concluderen dat het gewenst is om het aantal lammeren per ram aan een maximum te binden. De oorzaak voor de inteelt is het grote aantal nakomelingen van enkele populaire rammen.

Het fokprogramma om scrapie uit te bannen is in 1998 ingezet. Scrapie is verwant aan BSE. Uit proeven bleek destijds dat de ziekte overdraagbaar is op schapen en niet te onderscheiden valt van de voor de volksgezondheid betrekkelijk ongevaarlijke scrapie.
In 2007 is de verplichte inzet van resistente rammen beëindigd. Maar er is nog steeds een aanmoedigingsbeleid om rammen te gebruiken, die een erfelijke aanleg hebben tegen de ziekte.

Nederlandse rassen

Het onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) was gericht op twee Nederlandse rassen, het Fries-Zeeuws melkschaap en de zwartbles. Bij laatstgenoemd ras is de weerbaarheid tegen scrapie in de erfelijke kenmerken opgelopen tot bijna 100 procent. Bij het Fries-Zeeuws melkschaap werd een resistentie bereikt van 75 procent.

Bij de zwartbles was aanvankelijk sprake van een afname van de inteelt, omdat gebruik gemaakt werd van relatief niet-verwante rammen, die resistent waren tegen scrapie. Bij het melkschaap was een groter gevaar voor inteelt, maar dat is met een zorgvuldig fokbeleid zo veel mogelijk voorkomen. "In recente jaren zitten beide stamboeken op de grens van wat nog aanvaardbare inteelt is, met name door intensief gebruik van enkele populaire rammen, aldus het ASG-onderzoek.

Bij het Centrum voor genetische Bronnen wordt genetisch materiaal van Nederlandse schapen bewaard, zodat bij calamiteiten nog altijd sperma van zeldzame rassen voorradig is. Daarvoor wordt onder meer sperma gewonnen van dekrammen die worden geslacht.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Boudewijn

    deze vorm van door de overheid opgelegde genetische manipulatie bewijst maar weer eens hoe weinig doordacht het allemaal weer te werk gaat

  • no-profile-image

    gj

    M.a.w. de schande van het scrapieprogramma blijft voortgang vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.