Home

Achtergrond 213 x bekeken

Schipper tankt vaker zonder te betalen

Binnenvaartschippers in Nederland tanken steeds vaker brandstof zonder daarvoor te betalen.

Bunkerstations ondervinden daardoor voor duizenden euro's schade, stelt de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE), bij wie 35 bunkerbedrijven zijn aangesloten. Het is niet zo dat schippers hun tank volgooien er er daarna vol gas vandoor varen. "Zo werkt het niet in de binnenvaart. Schippers en rederijen tanken vaak op krediet. Door de economische crisis zitten zij nu krap bij kas en kunnen zij hun openstaande rekeningen niet meer betalen'', zegt een woorvoerder van NOVE.

Sommige schippers kampen met schulden die oplopen tot 50.000 euro. Een beetje tankbeurt voor een binnenvaartschip kost 15.000 euro, waarop een schip ongeveer twee weken vaart.

NOVE werkt aan een registratiesysteem voor wanbetalers. In dat systeem staan nu de gegevens van tien schippers die hun rekeningen niet betalen. Maar er zijn vermoedelijk tientallen wanbetalers en hun aantal is stijgende, aldus de brancheorganisatie. "Bunkerbedrijven zijn er zeker voorzichtiger door geworden'', stelt een woordvoerder.

De 35 bij NOVE aangesloten bunkerbedrijven exploiteren gezamenlijk 95 van de 105 bunkerboten in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.