Home

Achtergrond 206 x bekeken

Scherven oprapen

Je moet heel wat doen om de gemoedelijke Belgische telers tegen je in het harnas te jagen.

De Nederlandse groentetelers is het gelukt. De Belgen kijken met afschuw naar de afzetstructuur in Nederland, omdat die verantwoordelijk is voor de prijsdruk.

Mede onder druk van de afzetcrisis lijken Nederlandse telers nu bereid een einde te maken aan de versnippering. Met het erkennen van het samenwerkingsverband tussen de drie Limburgse komkommerpartijen in een Associaties van Producentenorganisaties (APO) is nu een hoopvol model ontstaan. De volgende stap lijkt nu een paprikabundeling per kalenderjaar 2010.

Een APO laat zich het beste omschrijven als een joint venture met een afzettaak. De verlies- en winstrekening blijft gescheiden. En dat maakt het aantrekkelijk. Telers kiezen voor hun afzetorganisatie vanwege de verdeling van Europese subsidies.

Nu de drempel van de APO is geslecht, kunnen Nederlandse telers de structuur van de markt herstellen. De eerste stap in komkommerland zal niet direct tot een prijsverhoging leiden, een reeks APO-plannen kan dat wel. Dat moet dan wel gekoppeld worden aan een geleide productiegroei. In een overvolle markt kan ook een beperkt aantal spelers geen potten breken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.