Home

Achtergrond 432 x bekeken

Scherpe daling prijs vroege aardappelen

Er is praktisch geen vraag naar vroege aardappelen.

Als gevolg daarvan is de Belgische PCA-notering voor vroege aardappelen in twee weken bijna gehalveerd. Ook de veilingprijzen van Sint Annaland in Zeeland liggen een stuk lager dan vorig jaar om deze tijd.

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in België noteert deze week € 4,70 tot € 5,65 per 100 kilo voor vroege aardappelen. Twee weken geleden lag de prijs tussen 9 en 10 euro."De meest gehanteerde prijs ligt momenteel rond € 4,70", meldt het PCA. "Er is geen overdreven aanbod, maar er is vooral praktisch geen vraag naar vroege aardappelen. De relatief grove sortering en het hoge onderwatergewicht geven hoge rendementen in de aardappelverwerking. Daardoor werkt de industrie bijna alleen met contractaardappelen."

Het areaal vroege aardappelen is in België dit jaar 10 procent gegroeid. Bovendien worden hoge hectareopbrengsten gehaald. Ook op de veiling in het Zeeuwse Sint Annaland dalen de prijzen van de vroege aardappelen, al is de daling niet zo sterk als in België.

Veilingdirecteur David Hage constateert dat er veel aanbod is. "Er worden goede opbrengsten gehaald. Bovendien was er lange tijd nog aanbod van de oude aardappeloogst en van importaardappelen. En de vakantieperiode drukt de vraag." De kwaliteit van de vroege aardappelen is goed, stelt Hage. "Net als de opbrengst. Onze grootste zorg is de prijsvorming door de moeizame afzet."

Of registreer je om te kunnen reageren.