Home

Achtergrond 250 x bekeken

Saoedi-Arabië wil weer Nederlands kalfsvlees

Nederlands kalfsvlees wordt weer toegelaten tot Saudi-Arabië.

In 1998 sloot het land de grenzen voor kalfsvlees toen in ons land de koegekte (BSE) opdook, meldt het ministerie van LNV.

LNV hoopt dat ook andere landen in het Midden-Oosten, als Qatar, Oman, Bahrein en Koeweit, het voorbeeld van Saudi-Arabië volgen.

Eerder lieten de Verenigde Arabische Emiraten al weer kalfsvlees toe. De Golfstaten waren tot 1998 een van de belangrijkste exportbestemmingen voor Nederlands kalfsvlees. Alleen bedrijven die door Saudi-Arabië zijn geïnspecteerd en goedgekeurd kunnen nu overigens exporteren naar dat land.

Ministerie

De afgelopen jaren heeft het ministerie van LNV zich samen met de sector ingespannen om de grenzen weer open te krijgen. De zaak kwam in een versnelling nadat de World Organisation for Animal Health (OIE) in mei vorig jaar het BSE-risicoprofiel voor de Europese Unie had vastgesteld. Daarna ondertekenden Nederland en Saudi-Arabië een overeenkomst over de voorwaarden waaronder de export van kalfsvlees kan worden hervat. Dat akkoord is op 1 juli van kracht geworden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.