Home

Achtergrond

Sanofi-Aventis neemt aandeel Merck in Merial over

Sanofi-Aventis koopt een 50 procent aandeel van Merck in Merial, één van de grootste producenten van diergeneesmiddelen.

Sanofi-Aventis wordt daarmee 100 procent eigenaar. Merial kan door een ingewikkelde constructie op termijn worden samengevoegd met Intervet.

Sanofi-Aventis had al een aandeel van 50 procent in Merial en betaalt voor Merck’s aandeel 2,8 miljard euro. De toekomst van Merial was al onzeker sinds Merck en Schering-Plough begin mei een fusie aankondigden.

Beide firma’s hebben divisies die diergeneesmiddelen produceren en in de top drie van de wereld staan qua omzet en dus marktmacht. Schering-Plough is eigenaar van het in Boxmeer gevestigde Intervet.

Merck en Sanofi-Aventis zijn een zogeheten “call-option” overeen gekomen. Dat houdt in dat bij een succesvolle overname van Merck door Schering-Plough, een nieuwe joint-venture wordt opgericht waarin zowel Merial als Intervet zitting nemen.

Gezamenlijk zijn de firma’s 13 miljard euro (19 miljard dollar) waard. Of mededingingsautoriteiten daarmee akkoord gaan is nog onduidelijk. Volgens analisten zijn de kosten van ontwikkeling van farmaceutische middelen zo hoog dat bedrijven bijna worden gedwongen samen te werken en te fuseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.