Home

Achtergrond

SP wil af van wachtgeldregeling politici

De SP wil de sociale voorzieningen voor politici gelijktrekken met de regelingen voor andere burgers.

Het wachtgeld voor bestuurders en politici zonder werk moet terug van zes jaar naar 38 maanden. Deze beroepsgroep zou bij ziekte maar een jaar doorbetaald moeten krijgen en geen anderhalf jaar. Ook moet er een sollicitatieplicht komen en moeten politici passende arbeid accepteren. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel dat de SP vandaag heeft ingediend.

Ministers en staatssecretarissen, Tweede Kamerleden en plaatselijke bestuurders zouden net als andere Nederlanders gewoon moeten voldoen aan de regels van de sociale voorzieningen. zoals die zijn geregeld in de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

SP-Kamerlid Ronald van Raak ziet geen reden voor aan aparte positie voor politici als het gaat om werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. "Dat is zakkenvullerij die niet valt uit te leggen. Zo bijzonder zijn politici niet. De huidige regelingen zijn je reinste zelfverrijking.'' Hij ergert zich aan bezuinigingen op de sociale zekerheid, terwijl politici de dans in zijn ogen ontspringen.

Van Raak verwijst naar een aangenomen voorstel van de SP om een sollicitatieplicht in te voeren. Maatregelen bleven uit, vindt de SP'er. "De voornemens van de regering blijven nog steeds veel rianter voor politici dan voor de rest van Nederland. Dat vind ik niet kunnen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.