Home

Achtergrond 16 reacties

RvS: geen hogere vergoeding ganzenbeheer

Zeven Friese boeren moeten het doen met de voor hun vastgestelde vergoedingen voor ganzenbeheer. Dat heeft de Raad van State besloten.

De zeven boeren betwisten de vastgestelde vergoedingen. Die lopen uiteen van ruim 5.000 euro tot ruim 23.000 euro. De boeren zijn het niet eens met de vergoedingen, omdat de ganzen veel schade hebben aangericht in de percelen. De boeren zeggen dat het ministerie van LNV heeft gesuggereerd dat ze in zo'n geval recht hebben op een hogere vergoeding.

De rechtbank van Leeuwarden besloot eerder al dat de boeren het moeten doen met de aangewezen vergoeding. Volgens de boeren heeft een medewerker van het ministerie van LNV toegezegd dat de schade volledig zou worden vergoed, maar die medewerker ontkent dat. Volgens de rechtbank is er daarom geen bewijs dat er inderdaad een toezegging is. De Raad van State is het daar mee eens.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans gans

  Je neemt een blaadje sla, een angel en een tuigje, moet je eens kijken wat er gebeurd. Zet de pan maar alvast aan en lekker lang sudderen

 • no-profile-image

  Nietje

  Hallo allemaal, nog eventjes wachten voor jullie allemaal, de ganzen maar ook voor ons agrariërs. De WOLF staat immers te trappelen om ook weer in Nederland te komen. Als we iedereen moeten geloven, zijn ze al tot zuidelijk Duitsland opgerukt. De ganzen die er nu nog zitten hebben niet zo veel te vrezen, ze kunnen immers vliegen, maar voor de eieren zou het allemaal wel eens minder kunnen gaan worden. Maar ja... als de eieren op zijn moet de wolf weer naar de schapen en moet het fauna fonds opnieuw in de buidel gaan tasten. Jammer dat het allemaal zo moet gaan hier in ons kleine land, want laten we eerlijk zijn in bepaalde gebieden ziet het rood van de gebouwen en industrie in andere stukken (natuur) ziet het grijs van de ganzen en moet je bepaalde percelen oplopen om te kijken welk gewas erop staat. De natuurlijke biodiversiteit is doorgeslagen door ons menselijk ingrijpen. Laten we met zijn allen eens accepteren dat bepaalde dieren uitsterven en er nieuwe voor in de plaats komen. Zo gaat het al duizenden jaren, maar wij hebben besloten dat diersoorten niet meer mogen uitsterven; sterker nog we denken er niet eens aan dat we zelf ook een keer aan de beurt komen om uit te sterven..... Duurt nog wel ettelijke eeuwen waarschijnlijk, maar ook onze (dier)soort sterft een keer uit.
  Fauna fond.... betaal dus naar schade en doe dat fatsoenlijk.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Waarom is het voor die dierenvrienden zo moeilijk te begrijpen dat die leuke natuur gewoon veel geld kost ??
  Als er zonodig ganzen en ander ongedierte hier moet komen, dan betalen ze degene die er economische schade door lijden, gewoon uit.
  Of ze kopen van hun eigen geld (dus geen belastingeld) iets van honderd en nog wat hectare, en gaan zelf daar ongedierte laten eten van hun eigen geld.
  Voor niks komt de zon op. En Nederland is nu eenmaal te vol, en te duur om zomaar natuur te hebben.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Jan zonder vrees jij bent een schijtert.Kunnen wij platvoetjes nog wat van leren.....Trouwens Lelystad staat sinds kort ook in onze GPS.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Goggel goggel.....Precies wat Gijs bedoelt.Boeren staan dichter bij centen dan bij de natuur. Ons ,platvoetjes, kwalijk nemen dat wij lekker gras willen eten. Jullie mensen eten toch ook graag lekker ??

 • no-profile-image

  afgestudeerde student

  @ Hijgend Hert, volgens mij ben jij te dom om het allemaal te snappen. De landbouwscholen van Nederland staan over de gehele wereld hoog aangeschreven, en je komt er niet zomaar binnen. Eerst moet men een intake gesprek ondergaan.
  Gezien alle domme uitspraken van jou kan ik wel de conclusie trekken dat jij totaal geen opleiding hebt gevolgd.

 • no-profile-image

  H

  Nou afgestudeerde, je moet nog veel leren. ik denk dat afgestudeerd bij jou betekent: ermee opgehouden op blz. 2.
  Jochie, nog niet mee praten over grote mensenzaken. O ja, geen hogere vergoeding: Ook terecht.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Na ga na ga.Nou Jagert wij worden beter beschermt dan jullie. Wij zijn een sieraad in de wei en jullie niet.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Sorry jongens maar wij moeten ook eten. Het lievvst lekker.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Wat is dat toch? Waarom zo een lelijk ge goggel tegen ons lievvve platvoeten?
  Eerst ons uitnodigen met sappige groene weiden en dan leljik doen.....

 • no-profile-image

  hijgend

  Boer klaas wordt altijd boos op mij als ik de waarheid schrijf. Maar..............daar is hij boer voor. Ik weet nog goed dat de domste kinderen in de klas naar de..........landbouwschool gingen. En zo is het blijkbaar gebleven.

 • no-profile-image

  jager

  sorry gans maar wij moeten ook eten,dus jij gaat in de pan

 • no-profile-image

  boze mevrouw

  Ja het faunafonds kan lekker makkelijk praten... ook wij hebben enorme schade door die vretende ganzen. En die milieugasten maar zeggen dat wij die ganzen maar moeten laten eten. Lekker makkelijk allemaal - over de rug van een ander dat beleid bepalen. We moeten ze allemaal vangen en dan bij degene in de tuin of huiskamer deponeren kunnen zij ze mooi te vreten geven. Nee dan zullen ze ook weer moord en brand schreeuwen.
  Laat de politiek maar eens voor het beleid hun portemee trekken en de werkelijke schade betalen.

 • no-profile-image

  hendrikus de jager

  ganzen ,en vooral hijgende herten horen inde pan.......punt uit

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Goed idee vrient Hans Gans. Mensen zijn zo hebzuchtig dat ze die angel toch niet zien. Maar wordt jij niet wat te extreem? Er zijn echt wel mensen die lievvv zijn Hans.

 • no-profile-image

  boerin

  Het is heel makkelijk om kritiek te hebben. Maar als je niet weet wat de vaste lasten per hectare zijn aan waterschapslasten, pacht/rente en onkruidbestrijding ( die dieren sjouwen 'rommel'mee ) kosten van voeraankoop ivm verlies van diervoedsel WAAR durft een mens dan kritiek vandaan te halen. Een boer zal rendement moeten maken/hebben om boer te blijven.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.