Home

Achtergrond 217 x bekeken

Ruziemakers

De Nederlandse Veeverbeterings Organisatie (NVO) kan maar beter direct haar conclusies trekken uit het jongste bestuursconflict en stoppen.

De geschiedenis van de nu elf jaar oude organisatie is nagenoeg één lange aaneenschakeling van geruzie. Daarbij is vier jaar geleden al eens een poging gedaan om met een helemaal schone lei te beginnen. Maar ook die 'doorstart' mislukte. De NVO blijkt simpelweg niet in staat om te vliegen.

De kernactiviteit van de NVO zijn de fokwaardeschattingen. Daarover gaan drie van de vijf of zes vergaderingen die de organisatie jaarlijks houdt. Maar ook de andere vergaderingen geven al snel een aanleiding voor een nieuw conflict. In zo’n situatie is het beter geen verse springstof meer aan te dragen. De missie van de NVO is toch al lang overschaduwd door al het geruzie. Een bedrijf met zo’n beladen geschiedenis zou een andere naam kiezen, of zou zich over laten nemen door een ander. De NVO doet er mogelijk het beste aan de taken over te dragen aan een andere, onafhankelijker club – als de taken van de NVO tenminste nog belangrijk genoeg worden gevonden.

Een optie is het werk te laten doen door een commissie van het Productschap Zuivel, maar dan een commissie geleid door deskundigen die op ruime afstand van alle ruziemakers staan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.