Home

Achtergrond 194 x bekeken

Russisch-Tsjetsjeense activiste vermoord

De Russisch-Tsjetsjeense mensenrechtenactiviste en journaliste Natalja Estemirova is vandaag dood gevonden in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië, nadat ze eerder was ontvoerd in Tsjetsjenië.

Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Memorial bekendgemaakt, waar ze aan verbonden was.

De vrouw werd 's ochtends door haar ontvoerders uit haar huis in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny gehaald, in een auto gezet en toegeschreeuwd dat ze werd ontvoerd, aldus getuigen.

Estemirova was de weduwe van een Tsjetsjeense politieman. Ze laat een dochter achter. Behalve haar actieve inzet voor Memorial, dat zich sinds 1989 inzet voor mensenrechten van burgers van de Sovjet-Unie en later Rusland, werkte ze ook voor twee lokale kranten. Ze geldt als het symbool van de niet-gewelddadige strijd tegen het Russische regime in Tsjetsjenië.

In 2007 won ze de Anna Politkovskaja-prijs, die vernoemd is naar de Russische journaliste die veel over de oorlog in Tsjetsjenië schreef. In 2004 werd Estemirova samen met de Rus Sergej Kovalev genomineerd voor de Sacharovprijs, de mensenrechtenprijs van de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.