Home

Achtergrond

Rusland wijst residuprotocol af

De Russische Federatie heeft in een overleg met de Europese Commissie het EU-voorstel voor residucontrole groente en fruit opnieuw afgewezen. De EU werkt koortsachtig aan een residuprotocol.

Een Europese delegatie bezocht deze week Moskou om met het Russische ministerie van gezondheidszorg en landbouw te praten over Russische importeisen. De commissie legde Rusland een nieuw protocol voor over controle en rapportering van resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Het Europese voorstel bevatte elementen van het Franse voorstel waarmee Rusland al eerder akkoord ging. Toch ging het EU-protocol voor de Russen niet ver genoeg.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV draait de discussie vooral om de rol van de overheden. De Russen willen dat nationale lidstaten verantwoordelijk zijn voor de controle, terwijl veel Europese landen die verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven neerlegt.

Over het verloop van de gesprekken met Rusland wil LNV niets zeggen. "De lidstaten hebben het mandaat aan de commissie gegeven. We willen dat niet doorkruizen." Wel signaleert de woordvoerder dat de contacten worden opgevoerd. "Vrijdag vindt wederom overleg plaats via videoconferentie. Ook staat het onderwerp volgende week op de agenda bij de Europese expertgroep."

Er is haast bij geboden. Rusland heeft de druk steeds verder opgevoerd door steeds meer extra certificaateisen in te stellen voor risicoproducten. Die worden per land opgelegd. Om aan die situatie een einde te maken, werken de lidstaten nu aan één Europees protocol. Daarbij is ook de hoogte van het toegelaten residuniveau onderwerp van discussie.

Of registreer je om te kunnen reageren.