Home

Achtergrond 201 x bekeken 3 reacties

Rusland verder met plan voor graanmarkt

De Russische premier Vladimir Poetin heeft het decreet ondertekend voor de oprichting van de United Grain Company.

Dit Russische bedrijf gaat in graan handelen samen met particuliere bedrijven. De Russische overheid wil via het bedrijf meer invloed hebben op de graanhandel. De ministeries van economische zaken en van landbouw gaan een plan van aanpak maken voor de United Grain Company.

De oprichting van het bedrijf maakt deel uit van een plan van de overheid om meer invloed te krijgen op de internationale markt. De tarwemarkt wordt al decennia gedomineerd door de VS. Als de samenwerking doorgaat overvleugelen de drie landen de VS op de tarwemarkt, maar nog niet op de markt voor mais, gerst en sorghum waar de VS ook het grootste deel van de wereldmarkt bedienen.

Samenwerking

Daarom wil Rusland samenwerken met Kazachstan en Oekraine in de graanhandel. De VS hebben Rusland gedreigd de toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO te blokkeren, als Rusland de plannen doorzet. De EU wijst Oekraine, dat lid is van de WTO, er op dat kartelvorming verboden is.

Rusland lijkt de plannen door te zetten. Bij de ondertekening van het protocol liet de overheid weten dat Wit-Rusland en Moldavië mogelijk toetreden tot het kartel.

Landbouwminister Armand Evniev van Kazachstan zei deze week op een persconferentie dat zijn land nieuwe wegen zoekt om graan te exporteren. Volgens Evniev gaat Kazachstan veel graan oogsten. "We kunnen nog meer graan exporteren dan vorig jaar. We hebben nog graan over van vorig jaar en er is dit jaar meer graan ingezaaid."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  DAAR GAAN ZE.Velen weten ik woon hier al 18 jaar.Een graan handel vorming centraal is al jaren binnen de oude sovjet gaande.Als ik een container naar Europa zou willen doen die ik zelf heb geteeld.Zou de container in beslag worden genomen of verloren gaan ergens op spoor.Of ik zou eerst naar een persoon moeten gaan vragen. Is niet goed zeg ik en zegt u.
  Maar wereld is klein en toch zijn machten nog groot. terug te gaan tot 1 enkele persoon vaak. Zeker in deze landen.
  NU Amerika is niks beter dan hier.ZIJ willen macht over een land waar voor ze altijd in de broek hebben gescheten.Amerika wil wereld beheersen en prijzen bepalen.Zijn zij dan zoveel meer god dan welk land dan ook?En hebben zij het goed met de wereld bevolking voor?
  Wat nu gaat gebeuren is inderdaad monopoly.Maar tegen WIE? tegen een ander monopoly.En dat van Amerika mag gerust eens met zijn grote bek kleiner gemaakt worden.Amerika verneukt zijn boeren.Hier het zelfde. verschil dus echt niet groot.Maar verschil in wereld politiek groot.En daar zouden wij boeren manneks straks toch wel eens van beter van kunnen worden.2 vechten voor een been.3e loopt er mee heen.
  Punt is oud Rusland hoeft echt niet op zijn knieën te gaan voor een totaal bankroet en door bluf kapot gegaan land.
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  even het volgende dit is oud "nieuws" ondertussen heeft de Oekraine er vriendelijk voor bedankt om lid van deze club te worden

 • no-profile-image

  Jan Engwerda

  Beste akkerbouwer in Verweg,

  Voor zover mij bekend heeft alleen
  Volodymyr Klymenko, voorzitter van de Ukrainian Grain Association, de vereniging van graanhandelaren, aangegeven niet in het samenwerkingsverband met Rusland en Kazachstan te willen. De graanhandel is bang dat het machtige Rusland de lucratieve exportmarkten gaat bedienen en dat Oekraine alleen de kruimels overhoudt.

Of registreer je om te kunnen reageren.