Home

Achtergrond 1129 x bekeken 1 reactie

Robots winnen terrein in de landbouw

Robots winnen terrein in de landbouw, maar de inzet van autonome machines laat nog tien tot twintig jaar op zich wachten.

Dat bleek vandaag op het Field Robot Event (FRE) in Wageningen. "De regelgeving beperkt de ontwikkeling", vertelt Eldert van Henten, hoogleraar agrarische bedrijfstechnologie. "Aansprakelijkheid is een probleem. Als er iets misgaat, wie is dan verantwoordelijk? Zolang dat niet helder is, blijven prototypes in het magazijn staan."

Door de constante hoge druk op de kostprijs is in de akkerbouw een trend waarneembaar naar steeds grotere machines met een steeds hogere capaciteit om de arbeidsproductiviteit te verhogen en de kostprijs te drukken, zo vat de FRE-organisatie samen. Anderzijds is er ook de wens om steeds preciezer te kunnen werken.

Autonome robots zijn de oplossing om deze tegenstrijdigheden te integreren. Deze robots hebben geen bestuurder nodig. Daarom kunnen het ook meerdere kleine robots zijn in plaats van één grote. De inzet van grote zwermen robots kan de kostprijs van landbouwproducten nog verder verlagen. Tevens heeft een zwerm kleine robots niet de nadelen van bodemverdichting, verbruiken ze minder energie en kunnen ze nauwkeurige plaatsspecifieke bewerkingen uitvoeren.

Een robot genaamd Ruud is bijna klaar voor toepassing in de praktijk. Deze robot detecteert en verwijdert ridderzuring in grasland. Het apparaat is voortgekomen uit het Field Robot Event. Het evenement voldoet aan de doelstelling om het ontwerpen van robots voor de praktijk te stimuleren. Het Field Robot Event wordt voor de zevende keer gehouden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    Eén punt komt niet aan de orde: als er steeds minder menselijke arbeid nodid is wat moet er dan met die mensen gebeuren? Als ze geen arbeid te verrichten hebben zullen ze ook geen inkomen hebben en dan zullen ze ook geen producten af kunnen nemen. Meer dan de helft van alle arbeid wereldwijd is ongeschoolde arbeid, dat wil zeggen dat die binnen enkele decennia overgenomen kan worden door robots.

Of registreer je om te kunnen reageren.