Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

Rechters: Pools verbod genetische modificatie illegaal

Een Pools nationaal verbod op transgene gewassen is illegaal.

Het is volgens de rechters niet toegestaan om de handel in transgene producten op nationaal niveau te verbieden wanneer het op Europees niveau wel is toegestaan. Op 27 april 2006 nam Polen een wet aan die de handel in transgene zaden verbied. In november 2008 besloot de regering de teelt van transgene gewassen in laboratoria toe te staan maar daarbuiten, evenals de handel erin, volledig te verbieden.

Polen staat in haar wens een 'gentechvrije zone' te worden niet alleen. Nog zes lidstaten van de Europese Unie, waaronder Duitsland en Frankrijk, hebben de teelt van de transgene maïsvariant MON810 verboden terwijl de Europese Commissie toelating verleende.

In maart dit jaar besloten de Europese ministers van milieu dat de mogelijkheid voor nationale verboden onderzocht moet worden. Minister Jacqueline Cramer stelde voor te onderzoeken of een verbod op grond van sociaal-economische mogelijk is. De uitkomst van het onderzoek wordt eind dit jaar verwacht.

Volgens biotechnologieconsultant Huib de Vriend van LIS Consult kunnen landen een juridisch een gewassoort verbieden vanwege milieuschade of schade aan natuurgebieden. Oostenrijk probeerde dit maar kreeg meermalen nul op het rekest.

Wanneer landen in de toekomst volgens de Cramer-formule de teelt verbieden, moeten ze waarschijnlijk als wisselgeld de import accepteren. denkt De Vriend. "Dat is voor Nederland als belangrijke veevoerproducent en handelsnatie belangrijk."

Eén reactie

  • no-profile-image

    wimkroft@wp.pl

    Grappig, dat ik dit soort informatie uit de nederlandse pers moet halen. Zou de censuur dan toch nog werken in dit land, ik heb het me wel eens eerder afgevraagd

Of registreer je om te kunnen reageren.