Home

Achtergrond

Rechte rug bij bescherming walvis

Hoe recht is de rug van Nederland eigenlijk als het aankomt op bescherming van de walvis.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vroeg zich dat donderdag af na de mededeling van het kabinet dat het de zeebrief, het paspoort van een schip, sneller wil kunnen intrekken.

De maatregel volgt op incidenten eerder dit jaar tussen Japanse walvisvaarders en actievoerders van Sea Shepherd. Twee schepen van de Amerikaanse organisatie Sea Shepherd varen sinds 2007 onder Nederlandse vlag nadat de groepering beloofde geen geweld te gebruiken en de regels voor veiligheid op zee na te leven.

Ouwehand betreurt het dat Nederland wel zegt dat er niet op de walvis mag worden gejaagd, maar ondertussen wel ''lastige actievoerders'' tegen de jacht aanpakt. Zij voelt meer voor de Australische aanpak. Dat land kondigde aan Japan voor de rechter te slepen als het ondanks het geldende moratorium doorgaat met het vangen van walvissen. Verburg stelde donderdag dat de Nederlandse rug bij de bescherming van alvissen ''hartstikke recht'' is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.