Home

Achtergrond 195 x bekeken

Rechtbank velt vonnis over tuindersfraude

De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in de zaak over de zogenoemde tuindersfraude.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft begin deze maand celstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen zes verdachten van wie wordt vermoed dat ze betrokken zijn geweest bij de megafraude. Justitie denkt dat ze ruim 77 miljoen euro aan het zicht van de fiscus hebben onttrokken. De zes zouden tussen 1996 en 31 maart 2007 tuinders hebben geholpen bij de illegale verkoop van een deel van hun producten.

Volgens het OM is de 59-jarige Pieter van der M. de 'spin in het web'. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en deelname aan een criminele organisatie. Daarvoor moet hij van de aanklager 4,5 jaar achter de tralies. Ook zijn 24-jarige zoon werkte mee aan de frauduleuze handel. Hij kwam volgens het OM als laatste in de criminele organisatie terecht. De celstraf die de officier eist, is gelijk aan zijn voorarrest, maar het OM eiste ook een werkstraf van 240 uur.

De Nederlandse tuinders leverden hun producten met tussenkomst van buitenlandse bedrijven aan Nederlandse groothandels. De tuinders leverden aan de bedrijven, maar zij maakten geen factuur. Dat deden vader en zoon in Spanje. De groothandels stortten het geld uiteindelijk op Nederlandse rekeningen van de buitenlandse bedrijven, waarna werd overgegaan tot contante betaling. Daarbij werden schuilnamen voor de tuinders gebruikt. Zij ontvingen voor hun levering 85 procent van de marktprijs contant, maar geheel zwart. De overige 15 procent werd verdeeld over de verdachten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.