Home

Achtergrond 238 x bekeken 4 reacties

'Rabobank is niet enige verantwoordelijke crisis'

De Rabobank is niet alleen verantwoordelijk voor de crisis in de glastuinbouw. Volgens telersorganisatie LTO Noord Glaskracht en de koepel voor afzetorganisaties DPA spelen andere factoren een belangrijker rol.

De afzetpartijen reageren hiermee op een uitspraak van supermarktdeskundige Gerard Rutte. Dinsdag analyseerde hij de tuinbouwcrisis in het tv-programma Nova. "Tuinders is altijd maar geld toegestopt en mochten maar blijven investeren. Nu piepen ze, maar ze produceren simpelweg te veel", oordeelde hij. "Ik snap niet waar ze over piepen. Het zijn krokodillentranen." Rutte pleit voor koude sanering en vindt het tevens een taak van de Rabobank om tuinders nu te helpen.

Maar dat vinden Glaskracht en DPA te kort door de bocht. "Ik deel de mening van Rutte dat de Rabobank achteraf gezien te makkelijk heeft gefinancierd en dat sprake is van overproductie, maar daarvoor is niet alleen de Rabobank verantwoordelijk. Ondernemers nemen zelf hun beslissingen," zegt Hans van Es van DPA.

Miskenning glastuinbouw

Nico van Ruiten van Glaskracht noemt de uitspraken van Rutte een miskenning van de glastuinbouw, Rutte heeft te weinig kennis van zaken. "In een normale markt is geen sprake van overproductie. We hebben nu vooral last van een grote vraaguitval op markten buiten de Eurozone als gevolg van problemen met onverzekerbare exportkredieten en valutakoersen."

Volgens Van Ruiten suggereert Rutte dat de overproductie gevolg van areaaluitbreiding is. "In phaleanopsis, paprika en tomaat is de laatste jaren snel uitgereid, maar het is tekort door de bocht dat dat tot overproductie heeft geleid."

Van Es schrijft de oorzaak van de overproductie toe aan de Europeanisering van de economie. "We zitten in een proces op weg naar één Europese markt. Daarin moeten vraag en aanbod stap voor stap worden afgestemd. Dat gaat gepaard met overcapaciteit en die pijn voelen we nu."

Een woordvoerder van de Rabobank laat weten de problematiek niet in het publieke debat te willen voeren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  De overheid is mede verantwoordelijk voor de crisis, denk maar aan quotum uitbreiding, terwijl de meerderheid in Europa tegen is, quotum wordt namelijk niet volgemolken, vindt Nederland dat het toch nodig is. In Den Haag willen ze vast voor gekke Henkie worden uitgemaakt.

 • no-profile-image

  chrisje

  Ik begrijp dat de Rabobank deze discussie niet in het openbaar wil voeren.Nee dat begrijp ik. Ze voeren die liever op hun plaatselijke kantoren. Daar mag jij dan met je tranende cijfers op tafel komen. Meneer wij kunnen u niet helpen!!Het is uw probleem.Vraag maar een lening bij de Gemeenten aan.....Maar wel tuinderijen van 30 ha financieren!!!Ik hou van platvoeten maar ik heb een hekel aan krijtstrepen.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  De rabobank is in iedergeval wel de grootste leugenaar in de crisis. De bank staat er zo goed voor zeggen ze dan. Geloven ze het zelf? Zij hebben via amerika ook staatsteun gehad. Zij hebben ook nood leningen afgesloten om de ratio's goed te houden. Er wordt niet over gepraat en dat hoeft ook niet omdat ze niet beurs genoteerd zijn. Maar mensen die denken dat ze bij de rabo veiliger zijn dan bij de ing die hebben het goed mis. Voor dat de ing staatsteun kreeg stond de rabo er niet veel beter voor. Zij kunnen niets doen aan de gevolgen van een individueel bedrijf. Maar zij horen wel de verantwoordelijkheid te nemen voor de fouten die zij ook gemaakt hebben. En dus niet de hele economie opslot zetten. Op dit moment krijg je ook bij de rabo bijna geen geld los. Ook al hoor je bij de beste en moet je juist nu investeren! Nu kan het met de rente standen en grondstof prijzen. Maar daar krijg je geen enkele bank voor. En ook niet de rabo dus zij zijn mede veroorzaker van de crisis in de glastuinbouw en de rest van de slachtoffers die er gemaakt zijn en worden in de rest van de wereld. Dus schijnheilig blijven is zeker niet gepast.

 • no-profile-image

  Jac

  Rabo verantwoordelijk voor crisis? wat een onzin! Rabo is een winkel waar je geld kan lenen als jij vindt dat je dat nodig hebt, dus eigen schuld dikke bult.
  Bij een file geef je toch ook niet de schuld aan de dealers die zoveel auto's verkocht hebben?
  De overheid verantwoordelijk voor de crisis in de melk? ook weer onzin veehouder uit ergens, de overheid produceert geen melk en koopt geen melk dus hoezo verantwoordelijk? de jaren verwennerij zijn voorbij voor jullie.

Of registreer je om te kunnen reageren.