Home

Achtergrond 246 x bekeken

Quarantainestatus Tuta absoluta moeilijk haalbaar

Het bedrijfsleven blijft zelf verantwoordelijk voor bestrijding van de Tuta absoluta (mineermot).

Nederland vraag geen quarantainestatus aan voor de mot bij de Europese Commissie. Bij een quarantainestatus worden door de overheid regels gesteld aan de bestrijding en beheersing van de mot. Regulering van Tuta absoluta als quarantaineorganisme is in EU-verband moeilijk haalbaar en onvoldoende effectief om het organisme te weren en verspreiding te voorkomen.

Het motje heeft zich reeds in grote delen van Zuid-Europa gevestigd en zal zich naar verwachting via natuurlijke verspreiding verder uitbreiden over het Middelandse Zeegebied. De tomatenmineerder komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is daar een schadelijk organisme voor de tomatenteelt. In 2008 maakten de Spaanse autoriteiten bekend dat er uitbraken waren van Tuta absoluta in de tomatenteelt.

Aanpak

De sector is bezig met het ontwikkelen van een aanpak. De belangrijkste route waarlangs de mot Nederland binnenkomt is met tomaten uit Zuid-Europa. Van daaruit kan hij zich verspreiden naar kassen in Nederland en tijdens de teelt schade toebrengen aan planten en tomaten. In eerste instantie was de aanpak gericht om insleep te voorkomen bij de aanvoer van tomaten naar sorteer- en pakstations door strikte hygiëne maatregelen en monitoring. De aanpak wordt nu verbreed naar teelt en deze is gericht op hygiëne, signalering en beheersing in Nederlandse kassen, voor het geval een besmetting in een kas terecht komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.