Home

Achtergrond 247 x bekeken

Protesten melkveehouders houden aan

Melkveehouders in Spanje, Frankrijk en België houden nieuwe protestacties tegen de lage zuivelprijzen.

In de Spaanse bedevaartplaats Santiago de Compostela verzamelden zich vandaag boeren met in totaal 3.000 trekkers. Zij rijden morgen door Gallicië. Protesterende Franse en Belgische melkveehouders blokkeerden vandaag twee grensovergangen tussen beide landen. Auto’s worden slechts druppelsgewijs doorgelaten, vrachtwagens komen er niet doorheen. Morgen is een grote actie met tractoren en koeien gepland bij het Europese Parlement in Straatsburg. Eerder waren er al acties in Brussel en Luxemburg. Foto ANP

Op het fruitteeltbedrijf van Frederik Bunt in Slijk-Ewijk is de oogst van kruisbessen in volle gang. Bunt heeft 2,5 hectare kruisbessen. "Het zijn mooie, grote bessen. Ze zijn zoet en goed van kwaliteit", aldus Bunt. "De grootste bedreiging zijn de kraaien. Die zitten hier volop door de ligging tegen een natuurgebied aan. We hebben onlangs wel geluidskasten geïnstalleerd en die helpen redelijk bij de verjaging." De oogst is nu twee weken bezig en gaat nog twee weken door. Foto AgD

Gerrit Bosschaart en één van zijn zoons plukken kersen in het Groningse Noordbroek. De kersen zijn van het ras Schneiders Späte Knorpelkirsche. "Een grove, heerlijk zoete kers", vertelt Cornelia Bosschaart die de kersen sorteert. De kwaliteit van de kersen is dit seizoen goed. "Vroeger gingen er nog wel eens kersen overstuur door de neerslag, maar dit jaar hebben we voor het eerst overkappingen", verklaart zij. Het product wordt in 500 grams verpakkingen hoofdzakelijk aan huis verkocht. Foto Koos van der Spek

Medewerker Bram Keijzer van loonbedrijf De Waard rooit achttien rijen bieten op een perceel van een akkerbouwer in Swifterbant. Voordat de N23 tussen Dronten en Lelystad wordt aangelegd moet eerst archeologisch onderzoek worden gedaan. De bieten zijn gerooid om een pad aan te leggen naar de plaats van het archeologische onderzoek, zegt Keijzer. "De bieten zijn met blad en al gerooid. De bieten waren nog klein maar door langzaam te rijden ging het rooien best goed. De bieten en het blad worden verbrand." Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.