Home

Achtergrond 304 x bekeken 24 reacties

Protest van ruim 21.000 Brabanders tegen megastallen

Meer dan 21.000 Brabanders steunen het burgerinitiatief van enkele belangengroepen tegen schaalvergroting in de dierindustrie.

Hun handtekeningen worden vrijdag aangeboden aan commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen, kondigden de initiatiefnemers vandaag aan.

Eerder vonden vergelijkbare initiatieven hun weg naar Provinciale Staten van Noord-Holland, Overijssel en Limburg. Het is het allereerste burgerinitiatief ooit voor de Brabantse Staten. De provincie beslist na de zomer of het burgerinitiatief aan de voorwaarden voldoet en het onderwerp ook echt op de agenda komt.

Megastallen tasten het leefmilieu en landschap aan, zeggen de indieners. In hun burgerinitiatief zijn elf actiepunten geformuleerd zoals de beperking van de grootte van bouwblokken en een betere toetsing van de natuurbeschermingswet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  postbode siemen

  Frits bedoelt het besluit ammoniak huisvesting veehouderij, waar veel boeren moord en brand over schreeuwen.
  Grote scholen banken en supermakkten e.d. worden niet in het buitengebied geplaatst.
  Er word niet voor niets van bio-industrie gesproken.

 • no-profile-image

  John

  Goh, ik heb toch zo'n problemen met de stad, het stinkt er altijd zoo.. en er is altijd ook vreselijk veel lawaai, bovendien is het bewezen dat de kwaliteit van de buitenlucht ook dramatisch slecht is, ze noemen dat ook wel eens smog.Levensgevaarlijk!!!
  Ik vind dat het fenomeen stad moet worden verboden!

 • no-profile-image

  boer

  megastallen zijn horizon vervuilend. Nergens voor nodig. Het stinkt er altijd. heb je wel eens in een auto van een varkensboer gezeten, je gaat er spontaan van knorren. Neeeeee, weg ermeeeee.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Boer klaas, ik kan me voorstellen dat ze jou steeds in de laadruimte van de vrachtauto mee laten reizen!!!!

 • no-profile-image

  down under

  Ik ben Boer Klaas en doe een zeurende kleuter na: mie mie mie mie mie megastallen zijn horizon vervuilend. Nergens voor nodig. Het stinkt er altijd. heb je wel eens in een auto van een varkensboer gezeten, je gaat er spontaan van knorren. Neeeeee, weg ermie mie mie mie. Tjonge jonge wat een profecioneel argument om in een discussie te gooien, daar dwing je echt respect mee af.

 • no-profile-image

  Stijn

  De milieubeweging heeft het heel slim gespeeld. Eerst hebben ze hun eigen speeltuin gerealiseerd door de aanleg van nieuwe natuur, alles in het kader van de reconstructie. Met het creeeren van LOG gebieden werd de landbouw een worst voorgehouden. Nu blijkt dat er veel weerstand is bij de burgers in zo'n LOG gebied zelfs boeren staan tegenover elkaar. Precies wat deze organisaties voor oog hadden, het tegen elkaar opzetten van boeren en burgers.
  De afspraken zijn gemaakt, het wordt tijd dat nu ook alles volgens afspraak wordt uitgevoerd. Blijft het feit dat de boeren in een steeds kwader daglicht worden gezet, met de zgn MEGA-stallen. Het kan ook niet zo zijn dat de LOG-gebieden gebruikt worden voor nieuwvestiging van enorme bedrijven. Deze gebieden zijn er voor die bedrijven die om wille van woningbouw of natuur verplaatst moeten worden. Dus niet voor een varkens-of pluimveehouder die een extra locatie wil.
  Met een bouwblok van max. 2 ha zal de vestiging van een megabedrijf niet direct mogelijk zijn. Met het uitgeven van bouwblokken van 7 ha heeft brabant het niet slim gedaan.
  Waarom moeten bedrijven eigenlijk weg voor natuur? Met de huidige techniek kan een bestaand bedrijf heel veel amoniak reduceren. Het is de geur die nieuwvestiging moeilijk maakt, maar daar hebben bomen geen last van. Ik zou die bedrijven juist aan de rand van de natuur plaatsen, verder weg bij de burgers. Bestaande bedrijven in de buurt van natuur kunnen veel beter met subsidie aanpassingen doen dan het gehele bedrijf verplaatsen. Met het beschikbare geld kan op die manier veel meer gedaan worden.
  Al die burgers in het buitengebied die hun hond uitlaten zijn voor de natuur veel verstorender dan een vleesvarkenstal van 2500 dieren.
  Bij ons worden tussen de stallen ieder jaar een 10 tal jonge hazen geboren, wanneer de kraaien ze met rust laten krijgen ze de kans om groot te worden. Dat geld ook voor een nest met eendekuikens. Ieder jaar gaan er een stuk of 10 kuikens met hun moeder richting het water, na een paar dagen zwemmen er nog 3 rond.
  Boeren en natuur gaan op dit moment beter samen dan boeren en burgers!!!!

 • no-profile-image

  postbode siemen

  Beter laat reageren dan niet, met landbouw hebben niet grondgebonden megastallen weinig meer te maken, ze horen thuis op industrieterreinen.

 • no-profile-image

  Abntje bijstandsland

  Ik ben niet tegen de megastallen maar ik begrijp niet wat de ondernemers zien in zo n stal. In de varkenshouderij is er als je eerlijk bent al 10 jaar geen drol te verdienen. Of je er nou 1000 hebt of 10000. 1000 maal 0 is 0 10000maal 0 is ook 0.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Er wordt altijd geageerd tegen veranderingen, dat hoort er gewoon bij. Men had beter in de LOG de eis kunnen stellen dat ( grootschalige ) nieuwbouw toegestaan is als het gebeurd door boeren in die regio die dan bijv. 10 bedrijven beeindigen en een stal of complex met de eisen van nu terugzetten. Dan kan men regionaal ook echt spreken van milieuwinst en voorkomen dat grote ondernemers van elders deze ruimte in beslag nemen.

 • no-profile-image

  een bezorgde burger

  Mei 2009 ontving ik, naar ik aanneem net als iedere andere Brabander, een enveloppe per post thuis van de Mileudefensie. Daarin de titel: VEEFABRIEKEN IN NOORD BRABANT, Wat is uw mening? Er zat een antwoordenveloppe bij die niet gefrankeerd hoeft te worden. Slechts 21.000 mensen hebben de moeite genomen deze dus kostenloos terug te sturen. Wat moet zo'n actie gekost hebben, zowel in geld als in milieubelasting. Hoe zit het eigenlijk met de voetprint van de Milieudefensie? Ik stel voor dat de sector blijft uitdragen dat ze alles zeer goed doet, en iedere dag werkt aan nog verdere verbetering. Laat de burger maar beslissen. Dan komt het zeker goed. Maar dan wel openheid boeren. Kom, werk aan de winkel!

 • no-profile-image

  simpel

  21000 stemmen is nog niet één procent van de inwoners in brabant dus 99 procent heeft er geen problemen mee
  Prima! duidelijke uitslag

 • no-profile-image

  boer'

  ben zelf ook niet zo gecharmeerd van megastallen. laat de productie lekker bij gezinsbedrijven.
  Anderzijds denk ik dat tussen die 21.000 Brabanders ook grote hypocrieten zitten.
  Waarschijnlijk zullen ze in de winkel kiezen voor het goedkoopste speklapje dat er is

 • no-profile-image

  Leo

  Even gegoogeld en brabant heeft 2.390.900 inwoners. Die 21000 zijn dus minder dan 1%. Democratisch gezien zegt dit helemaal niets. De andere 99% vind dus dat een varkenshouders op een normale manier zijn bedrijf moet kunnen ontwikkelen.

 • no-profile-image

  bush

  het wordt weer eens tijd voor een oorlogje dan leren de burgers de agrariers wel weer waarderen

 • no-profile-image

  Stijn

  sorry Frits, maar wat bedoel je nou?

 • no-profile-image

  gert

  Waarom niet tegen grote scholen,banken,supermarkten woonboulevards, grote flatgebouwen en pretparken? Binnenkort weer een dorpskruidenier ,wordt het toch weer gezellig

 • no-profile-image

  Flip FLUITKETEL

  Doe ff normaal ,alle tegenstanders van de ontwikkelingen in de verschillende LOG s ,het enigste wat jullie willen is de spelregels veranderen als je al met twee nul achter staat in de wedstrijd .Je ben met elkaar gewoon te LAAT !!!!!! In twenterand is de gemeente raad onder druk gezwicht en heeft gekozen voor de nul plus 1 optie ,en dat terwijl het college op voorhand nu al aangeeft dat men word terug gefloten door de raad van state , ben benieuwt wat de actie groepen dan gaan zeggen, ze hebben zichzelf in voet geschoten , daar in het ZWARTE GAT!!!!!!!

 • no-profile-image

  Arjan

  Hee Klaas ga aub nertsen redden in China en Denemarken ipv je te bemoeien met deze discussie. Er is voor jou nog een heleboel dierenleed op te lossen in het buitenland. Tot nooit weerziens !!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Ik ben er ook tegen en mijn stem telt voor honderdduizenden, want ik ben hier de regisseur. weg met die stallen. Gezinsbedrijven kunnen er blijven, als ze netjes met alles omgaan. Punt uit.

 • no-profile-image

  boer

  Ze zijn allemaal stuk voor stuk TE LAAT !!! De reconstructiewet is allang democratisch aangenomen. Destijds was er niemand met bezwaar, ook "boer" klaas heeft gewoon zitten te slapen. Punt uit !

 • no-profile-image

  down under

  Het zijn net kleine kleuters, deze "ecofielen", die voor dit "burger"initiatief gestreden hebben (alsof bewoners van het platteland geen burgers zijn!). Net zo lang doordrammen tot dat ze hun zin krijgen. Een goede opvoeder (overheid) behoord deze belhamels een corigerenede tik te geven en ze op de spelregels te wijzen! Zoals door Boer Cees al verwoord: te laat, is allang beslist in de reconstructiewet punt!. In mijn ogen ligt deze, onnodig geld verslindende, procedure die nu gevolgd moet worden wederom bij de opvoeders (linkse politiek). Eerst de bruine bonen eten, dan pas krijg je de pap. Of: eerst de vuilniszak buiten zetten en dan pas mag je achter de computer. Kortom hier is duidelijk sprake van wel de lusten maar niet de lasten, al wil ik niet zo kort door de bocht gaan zoals Mark het verwoord.

 • no-profile-image

  Frits

  Helemaal mee eens, te laat ! dus 2010 en 2013 staat vast ! slaapkoppen.
  Terugdraaien van de 250 meterzone en terug draaien van de negatieve uitwerking van de WAV op natuur. Dat was namelijk niet afgesproken.....
  Nu snel in gesprek met de overgrote meerderheid in het buitengebied, je weet wel die meerderheid die democratisch toegestaan is en die om die reden in democratie mee moeten praten over het buitengebied, dat zijn dus burgers die toegelaten zijn in een agrarisch productiegebied. En kom nou niet aan kakken met dan moet je maar wat meer slikken want een (ex)agrarier wordt in het dorp op dezelfde manier behandeld als buiten het dorp, en terecht !

 • no-profile-image

  Jantje de Graaf

  Wat is dat voor een achterlijke en vreselijk domme schreeuwlelijk, die zich boer Klaas noemt ? Nog nooit iemand met zo'n infantiel niveau meegemaakt, welke discussie er ook gevoerd wordt, deze idioot blèrt de hele buurt bij elkaar.
  Wat raar dat ze deze opruiende taal toelaten in de inrichting waar dit rare boertje waarschijnlijk opgesloten zit.
  Wordt het niet tijd dat de moderator dit irritante manneke van dit forum gaat verwijderen ?
  Plattelanders, misschien is het beter niet meer te reageren op deze fundamentele idioot, is verspilde moeite. Zal nooit een normaal mens worden.

 • no-profile-image

  Mark

  Ik heb veel (ingezonden) brieven, handtekeninglijsten en meningen van onze betrouwbare milieuverenigingen gelezen. BoeRen worden hierin vaak bewust als boeVen afgeschilderd. Als een klein deel van wat deze bewegingen schrijven waar zou zijn, zou het inderdaad beter zijn als deze stallen er nooit kwamen.

  Maaaaaar, wat zijn dan die megastallen waar iedereen het over heeft? Veelal gewoon stallen van 2500 tot 3500 vleesvarkens of 750 zeugen. Wel flinke bedrijven dus, maar zeker niet de moeite van alle heisa waard. De echte MEGA bedrijven dat zijn er maar enkele. Hier wordt nou echt van een mug een olifant gemaakt.

  De mileubeweging heeft de boer een oor aangenaaid. De in de reconstructie afgesproken milieu- en recreatiedoelen zijn gerealiseerd en nu houden ze met alle macht het de reconstructie van de veehouderij tegen.

  Ik zou zeggen dichtdrukken die nieuw gegraven sloten en platduwen die nieuw aangelegde bosjes en weer gewoon mais in de grond. Zijn we weer even ver als toen we met de reconstructie begonnen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.