Home

Achtergrond

Prins Charles onthult monument aanslagen Londen

Precies vier jaar na de zelfmoordaanslagen in Londen, heeft de Britse prins Charles vandaag in het Londense Hyde Park een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 52 slachtoffers.

Behalve premier Gordon Brown woonden circa zevenhonderd nabestaanden en andere belangstellenden de plechtigheid in de regen bij, berichtten Britse media. Charles zei dat de moed van de nabestaanden hoop voor de toekomst biedt. Het monument bestaat uit 52 metalen pilaren van 3,5 meter hoog, waar de tijd, plaats en datum van de vier bomontploffingen op staan. De pilaren zijn in vier groepen geplaatst, die staan voor de vier aanslagen: drie op de metro, een op een bus.

De pilaren symboliseren de willekeur van het verlies van mensenlevens; het had iedereen kunnen overkomen die op die dag met het openbaar vervoer reisde in de Britse hoofdstad. Op een aparte plaquette staan de namen van de slachtoffers.

Het monument van 1,2 miljoen euro is tot stand gekomen in samenspraak met de nabestaanden van de slachtoffers. "Op deze manier wordt de nagedachtenis aan Richard zeker gesteld'', zei de 37-jarige Louise Gray, wier echtgenoot omkwam door de aanslagen van Britse moslimextremisten. "Dit is meer een heuglijke dan een droevige gelegenheid voor mij.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.