Home

Achtergrond 297 x bekeken

Prijs nuchter kalf bereikt plafond

In tegenstelling tot de algemene verwachting zijn de nuchtere kalveren toch nog duurder geworden. De meeste noteringen stegen met €5 tot €10 per kalf, met zelfs uitschieters van €15 voor de luxere dieren. Het prijsniveau van een zwartbont stierkalf bedraagt daardoor nu €133; van een zwartbont vaarskalf is dat €65. Roodbonte stieren gaan daar met €144 nog een stuk overheen. Het niveau van de kalverprijs maakt een groot verschil met dat van vorig jaar; toen ging een zwartbont stierkalf voor minder dan de helft van de hand. Met de huidige prijzen is zeker het plafond bereikt dat betaald gaat worden.
De recente prijsverhogingen zijn enerzijds te danken aan de positieve stemming op de vleeskalvermarkt. Verder zijn de afgelopen weken veel roséplaatsen opgevuld. Ook speelt mee dat het binnenlandse aanbod niet al te groot is. Vanuit Duitsland worden de komende weken meer kalveren verwacht omdat de uitvoer naar Frankrijk, door voldoende eigen kalveren, opdroogt.
Nog niet duidelijk is wat het gevolg is van de uitbraak van klassieke varkenspest in Litouwen. Het ministerie van landbouw laat de import van kalveren gewoon doorgaan, maar vraagt wel om voorzichtigheid; de Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee vraagt kal
verimporteurs geen kalveren meer uit Litouwen te importeren zolang er niet meer duidelijkheid is over de situatie.
De prijzen zullen de komende weken pas op de plaats maken. Op de vraag of ze wat dalen of echt onderuit gaan, verschillen marktkenners van mening.

Prognose

Prijzen stabiel tot lager

Of registreer je om te kunnen reageren.