Home

Achtergrond 908 x bekeken

Precies klusje met Italiaans raaigras

Boer en loonwerker Henk Nieboer heeft graszaadhooi in balen geperst en wikkelt het in.

Het is een lastig karwei. Afnemer is melkveehouder Christian van Oort. Het betreft Italiaans raaigras dat van een perceel van 4,5 hectare komt in het Groningse Meedhuizen. De Groninger gebruikt het als structuurhoudend voer voor zijn circa 140 melkkoeien en 110 stuks jongvee. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Marc Calon en zijn dochter Marjolein uit het Groningse Zuurdijk trekken schieters uit de suikerbieten. Calon verwijdert de zaadbieten omdat ze de kwaliteit van de bietenoogst nadelig kunnen beïnvloeden. Bovendien vormen ze een risico voor de teelt. Eén schieter kan wel 2.000 tot 4.500 zaden leveren die jaren kiemkrachtig blijven, aldus het bietteninstituut IRS. Dat geeft het effect van continuteelt van bieten, met alle nadelige gevolgen vandien. Daarom moeten schieters worden verwijderd voor ze in het zaad schieten. Marc Calon is behalve akkerbouwer, oud-gedeputeerde van de provincie Groningen en sinds kort de nieuwe voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Foto Jan Bouwman

Fruitteler Siem Entius uit het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp sorteert kersen van het ras Cordia, een grove donkere kers. De kwaliteit is goed, in tegenstelling tot andere rassen die wat scheurtjes opliepen door harde wind. Foto Alex de Haan

Een biologisch varken valt aan tijdens een barbecue die hij door Wakker Dier aangeboden krijgt. De stichting hield vandaag een diervriendelijke barbecue op een biologisch varkensbedrijf in het Twentse Fleringen. De varkens kregen in hun eigen wei reuzenspiesen van geroosterde maiskolven, gepofte aardappels, appels en cakejes. Behalve een feestmaal voor de varkens was de barbecue ook een actie van Wakker Dier. De stichting grijpt het barbecueseizoen aan om burgers er op te wijzen dat veel gangbare varkens normaal gesproken niet buiten komen. ”De meeste van de dieren komen cynisch genoeg pas voor het eerst in de frisse buitenlucht op de barbecue.” De actie is dan ook bedoeld als promotie voor biologisch varkensvlees. Foto ANP

Zara (links) voert kippen in themapark Archeon. Vanaf augustus kunnen mensen in Archeon’s vakantiehuisjes kennis maken met het jaar 1350. De Middeleeuwen vormden een tijd waarin voedselproductie een meer centrale rol speelde in het leven van de gemiddelde Nederlander. Tijdens de vakantie kunnen gasten in het Zuid-Hollandse themapark onder meer leren maaien met een zeis, manden vlechten en de werking van kruiden doorgronden. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.