Home

Achtergrond 13 reacties

'Positie zuivelindustrie Nederland voorspelbaar'

De door FrieslandCampina naar buiten gebrachte standpunten over het te volgen zuivelbeleid zijn niet verrassend.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de vrije melkmarkt in het Canada van de jaren 60 en het Europa van nu. Dat meldt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Leden van de Canadese Dairy Board spraken eerder deze maand over de totstandkoming van hun melksysteem op een zuivelcongres georganiseerd door de European Milk Board in Zwitserland. Het is volgens de NMV goed als Nederland zou leren van de Canadese ervaringen.

De Canadezen waren in de jaren 60 volgens de bond een grote zuivelexporteur. Maar deze afhankelijkheid van de wereldmarkt zou de melkveehouders niets hebben opgeleverd. De markt was instabiel met lange perioden van overschotten en lage prijzen, afgewisseld met korte periodes van tekorten en hogere prijzen.

Het opgeven van de marktpositie op de wereldmarkt, in ruil voor produceren voor een stabiele Canadese markt met een kostendekkende melkprijs, was toen volgens de bond de oplossing van het probleem. De zuivelindustrie bood weerstand en wilde volgens de NMV kost wat het kost hun exportpositie behouden.

De bond vergelijkt deze reactie met de huidige opstelling van FrieslandCampina. "Ook vandaag worden de exportbelangen boven het belang van een redelijk inkomen voor de melkveehouder gesteld", zegt Hans Geurts, vice-voorzitter van de NMV. "De zuivelindustrie roept de melkveehouders op tot realisme, maar wij roepen juist de zuivelindustrie op tot realisme. Wij kunnen niet produceren voor de huidige prijzen. Dit is op te lossen door de productie naar beneden bij stellen of door melkveebedrijven om te laten vallen tot de productie genoeg is afgenomen."

Het heeft volgens de NMV zeer veel druk van de boeren gekost om de melkquotering in Canada ingevoerd te krijgen. Nu zorgt het Canadese systeem voor een stabiele markt. Een soortgelijk systeem zou volgens Geurts ook in Europa werken.

Lees ook Oproep tot realisme in zuivel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eko-boer

  afschaffen kwotum is het zelfde als c.a.o.'s afschaffen en grenzen openstellen voor buitenlandse werknemers. heel nederland gaat dan op de fles!!
  om de productie te beperken zou iedere boer in de eu zijn melk 1 x per maand niet moeten leveren. daalt de aanvoer met 10 %

 • no-profile-image

  Dreistein

  Als je 1 keer per maand een levering schrapt is dat 9,9% namelijk;
  3 : (30,35 : 100) = 9,885%
  Dus nagenoeg 10% (in deze som is 3 dus de 3 dagen ophaaltermijn, 30,35 het gemiddeld aantal dagen per maand over 4 jaar gerekend i.v.m. schrikkeljaar)

  Zweistein heeft de opgave niet goed gelezen, er staat eenmaal per maand in plaats van 1 maand.

  En nu weer aan het werk!

 • no-profile-image

  Zweistein

  Volgens mij betekent 1 maand niet leveren 1/12 minder melk. Dat komt dan op 8,333333 % minder melk.

 • no-profile-image

  dinant

  als je dit europees voor elkaar krijgt dan zie ik dat wel zitten

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  We kunnen als landbouwers veel meer produceren dan we kunnen verkopen. Vrije marktwerking houdt dan niets anders in dan dat de prijzen gemiddeld beneden kostprijsniveau uitkomt. Immers, bij kostendekkend niveau zijn er overschotten.

 • no-profile-image

  Harrie

  Kostprijs in Nederland zal altijd te hoog blijven om voor wereldmarkt te kunnen produceren, ons coulissenlandschap leent zich er niet voor.
  Willen wij nog een melkveehouderij in Nederland waar naast het werken ook nog plaats is voor ontspanning zal er toch op de een of andere manier in Europa afspraken gemaakt moeten worden over productie beperking.

  Harrie

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Melk word toch om de drie dagen opgehaald.

 • no-profile-image

  misschien nieuwe leverancier

  waarvoor diende de fusie eigenlijk als de meeste melk nu volgens het mooie praatjesverhaal van frieslandcampina word geexporteerd. het was toch bedoeld dat de supers in nederland ze niet meer tegen elkaar uitspeelden? nu kletsen ze weer dat vrijwel alles geexporteerd word en de markt in nederland nihil is. ze lullen hoe hun het uitkomt.

 • no-profile-image

  einstein

  is 3.2786885 % minder melk ( 100 gedeelt door gemiddeld 30.5 dagen per maand)

 • no-profile-image

  janne

  Als we net als Canada zouden kiezen voor alleen produceren voor de NL markt, betekent dat, dat we met z'n allen niet uit hoeven te breiden, geen extra financiering nodig hebben, geen vreemde arbeid inschakelen, geen mestafzet enz enz. Maar wel: méér melkgeld én een tevreden vrouw en kinderen. Kortom ik ben het er helemaal mee eens. Als dat in Canada kan, moet dat in Europees of Nld. verband ook kunnen. Want door de hoge quotum- en milieukosten zijn wij als zuivelland te duur geworden. En onze vertegenwoordigers van de zuivelindustrie/LTO hebben jaren geleden al gezegd: als Nederlandse boeren niet voor wereldmarktprijzen kunnen produceren, dan halen we de melk toch uit het buitenland!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  pietje

  och er wordt teveel geproduceerd en er is vraaguitval. oplossing heel simpel: het quotum europees inkrimpen en de koeienboeren hebben weer gouden tijden. maar de politiek werkt niet mee want dan worden de boeren te wild. een arme boer is eerder tevreden dan een rijke boer.

 • no-profile-image

  h.v.d.zandt@comveeweb.nl

  jammer dat het inzicht dat produceren voor de wereldmarkt niks oplevert nu pas begint te komen!
  hebben melkveehouders geen recht op een eerlijk en goed inkomen?
  maar snel het canadese systeem overnemen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Of we een dergelijk systeem als in Canada in Europa zouden krijgen, betwijfel ik, maar mij bekruipt ook het gevoel dat met name de zuivelfabrieken de wereldmarkt , meer uit eigen belang dan voor de boeren, willen bedienen. Volgens mij leidt het tot niets, met alleen maar grote prijsschommelingen en veel en lange dieptepunten. Ik denk dat hier geen melkveehouder op zit te wachten.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.