Home

Achtergrond

Pleegouder kan weghalen kind blokkeren

Pleegouders die een kind langer dan een jaar in huis hebben, krijgen een extra mogelijkheid om te voorkomen dat hun pleegkind wordt weggehaald.

Met een zogenoemd blokkaderecht kunnen ze tegengaan dat Bureau Jeugdzorg het pleegkind zonder hun toestemming uit huis haalt.
Dat staat in een wetsvoorstel van de ministers van Justitie en van Jeugd & Gezin, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. De nieuwe wet verruimt ook de bevoegdheden van rechters om een kind onder toezicht te stellen. De rechter kan die maatregel straks inzetten in minder ernstige gevallen.

Ouders die niet in staat zijn goed voor hun kinderen te zorgen, raken bovendien sneller hun gezag kwijt. Op die manier wil het kabinet kinderen beter beschermen tegen ouders die hen onverantwoord opvoeden. Het parlement moet nog instemmen met de nieuwe wet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.