Home

Achtergrond 253 x bekeken

Pakweg kwart gratieverzoeken ingewilligd

Jaarlijks worden een paar duizend gratieverzoeken ingediend waarvan pakweg een kwart wordt gehonoreerd.

Dat bijkt uit cijfers van Justitie. De meest recente cijfers zijn van 2007. In dat jaar dienden 2852 gedetineerden een verzoek om gratie in bij Justitie, waarvan 792 werden gehonoreerd, zei een woordvoerder van het ministerie dinsdag. Inwilliging gebeurt alleen als de betrokkene goede redenen heeft.

Gratie is niet alleen een invrijheidsstelling. Meestal gaat het om een deel aan het einde van de cel- of taakstraf, dat wordt omgezet in een werkstraf of een boete. De betrokkene heeft bijvoorbeeld uitzicht op een baan of moet voor zijn gezin zorgen.

Het vaakst wordt gratie verleend aan gedetineerden die zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal, drugsdelicten, valsheid in geschrifte of onverzekerd rondrijden. Voordat de minister van Justitie een besluit neemt over een gratieverzoek, worden de rechtbank en het Openbaar Ministerie geraadpleegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.