Home

Achtergrond

Pachtprijs landbouwgrond neemt aanzienlijk toe

De maximale pacht­prijs voor landbouwgrond gaat in de meeste gebieden omhoog.

Met name in het Noordelijk wei­degebied mogen verpachters van­af 1 september fors meer rekenen dan op dit moment.

In drie regio’s dalen de prijzen, zo blijkt uit cijfers van het minis­terie van landbouw. Het gaat om contracten die vanaf 1 september 2007 zijn gete­kend. De hoogst toelaatbare pachtprijs loopt uiteen van 404 euro in Westelijk Holland tot 942 euro in de IJsselmeerpolders. In het Noordelijk weidegebied is de stijging het grootst; daar is de prijs met ruim 40 procent opgelo­pen tot 627 euro.

Toch is een vergelijking met de huidige pachtprijzen lastig. Op dit moment geldt een indeling in acht gebieden, maar vanaf september wordt gewerkt met veertien re­gio’s . Volgens landbouwminister Gerda Verburg sluiten de prijzen zo beter aan op de praktijk.

Voor contracten die voor 1 sep­tember 2007 zijn gesloten, geldt een andere regeling. De prijzen die hierin zijn opgenomen, mogen stijgen tot maximaal 10 procent boven de regionorm. Hier is wel een limiet aan verbonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.